A hazai környezetvédelem tapasztalatairól beszélt Illés Zoltán az IMPEL közgyűlésén

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 27. 10:43

A környezetvédelmi jogszabályok jelentőségére hívta fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára az IMPEL 7. közgyűlésén. Illés Zoltán kifejtette, előfordul, hogy a szabályozás ütközik a gazdasági élet szereplőinek érdekeivel, és sokszor nem tartják be az előírásokat.

Az államtitkár hangsúlyozta: minél többen dolgoznak a természetvédelemmel és vízgazdálkodással kapcsolatos jogszabályok kialakításában, annál jobb a helyzet.

Az Európai Unió környezetvédelmi hatóságait tömörítő nemzetközi szervezet közgyűlésén a környezetügyért felelős államtitkár kijelentette, hogy Magyarországon állami kézbe veszik a vízgazdálkodással kapcsolatos feladatokat, hiszen a helyi önkormányzatok sokszor nem tudják biztosítani a szükséges létszámot, technikai és anyagi feltételeket.

Illés Zoltán a Miskolcot és Felsőzsolcát ért tavalyi árvíz kapcsán arra hívta fel a figyelmet, mekkora bajt okozhat, ha beavatkoznak a természetbe és a meder mentén építkeznek, legyen szó bevásárlóközpontokról, vagy autópályáról. Az államtitkár beszámolt arról is, hogy milyen munkák zajlanak a Sajó-völgyében a környező települések biztonsága érdekében.
fotó: Hornyák Dániel

A vidékfejlesztési tárca államtitkára részletes tájékoztatást adott a nemzetközi szakembereknek a vörösiszap-katasztrófa hátteréről és a kárelhárítás folyamatáról. Kitért arra, hogy hazánk uniós csatlakozása után hogyan került ki a vörösiszap a veszélyes besorolás alól, a vonatkozó jogszabályok erre milyen lehetőséget adtak.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Kapcsolódó cikkeink