Korlátozza néhány szlovák üzlet nyitva tartását a katolikus egyházzal kötött megállapodás

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 04. 12:11

Szlovákiában két üzlethálózat korlátozta néhány boltjának vasárnapi nyitva tartását a katolikus egyházzal való megegyezés alapján – számolt be a Sme című pozsonyi liberális napilap pénteken.

A lap információi szerint a korlátozás – amelynek értelmében az üzletek vasárnap zárva tartanak – egyelőre a Lidl és a Tesco két-két boltját érinti Pozsonyban és egy környékbeli településen.

A korlátozás hátterében a Tesco esetében az áll, hogy az érintett üzletek ingatlanjai az egyház tulajdonát képezik, és az egyház részéről a bérleti szerződés megkötésének feltétele volt, hogy az üzletek vasárnap ne legyenek nyitva. A Tesco az egyházzal kérésére áruválasztékát is korlátozta, az érintett üzletekben nem árulnak például óvszert.

Az egyház a vallási hagyományokkal indokolja előzetes feltételeit. “Fontosnak tartjuk, hogy kiálljunk a vasárnapi pihenés bibliai elve mellett, amely figyelembe veszi az emberek természetes igényeit is” – mondta Tibor Hajdú, a pozsonyi főegyházmegye hivatalának igazgatója. Rámutatott: a vasárnapi zárva tartás alapvető feltétel, amelynek elutasítása esetén nem is folytatnák a tárgyalásokat a potenciális bérlővel. Elmondta: az, hogy a szóban forgó üzletekben nem árulhatnak óvszert, nem szerepel a bérleti szerződésben, erről csupán szóbeli megegyezésük van. “Erre a megegyezésre mindenütt törekszünk, ahol erre befolyásunk van” – tette hozzá.

A Lidl üzlethálózat esetében a vasárnapi zárva tartás hátterében az áll, hogy az érintett két üzlet közvetlen közelében templomok vannak.

Egy, az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló szabályozás megalkotása a múltban már több alkalommal is felmerült Szlovákiában, elfogadására azonban eddig nem került sor. Ilyen értelmű szabályozásról az Európai Néppárt kezdeményezésére már Brüsszelben is szó esett, ugyancsak eredmény nélkül. (Starovic Tibor, MTI)

Kapcsolódó cikkeink