Korán indult a szekszárdi szüret: Irsai már a pincében, jön a rozé-alap

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 08. 19. 10:43

A szekszárdi borvidéken idén is korábban, már augusztus elején megkezdődött a szüret: a tartós hőség miatt a termelők a korai fajtákat kénytelenek idő előtt leszedni. Az Irsai Olivér már a pincékben van, jelenleg a rozé alapanyagául szolgáló Zweigeltet szedik – a must cukorfoka és savtartalma alapján a borok minősége biztat – derül ki a Teol.hu cikkéből.

Mészáros Péter szekszárdi borász szerint a szüreti munkák nagy részét géppel végzik: a kézi munka drága, és nehéz hozzá munkaerőt találni. A Pinot Noir-t várhatóan három hét múlva kezdik szedni. A termelők az Oportóval folytatják a sort, itt is főként gépi módszert alkalmaznak.

Módos Ernő, az Alisca Borrend nagymestere úgy látja, a cukorfokok idén is rendben vannak, ugyanakkor a savakra különösen figyelni kell: a nagy meleg felgyorsítja a savlebomlást, ami a borok egyensúlyát veszélyeztetheti.

Rappay József, a Schieber Pincészet főborásza a Solaris jelentőségét emelte ki: a rezisztens fehérszőlő kevés permetezést igényel, tartalmas, magasabb alkoholtartalmú bor készíthető belőle, amelyet főként az idősebb fogyasztók kedvelnek. A Solaris és az Irsai szedése már lezárult, miközben a piac egyre inkább a könnyed fehér- és rozéborok felé fordul.

A Danubiána Kft. bonyhádi telephelyén is megkezdődött az Irsai fogadása; a fajta üde, gyümölcsös karaktere miatt a nyár végi–ősz eleji kínálat egyik biztos pontja. Az idei szüret a várakozások szerint hozza a korábbi évek minőségét, ugyanakkor a klímaváltozás és a változó csapadékviszonyok továbbra is komoly alkalmazkodást követelnek a borvidék termelőitől.

Kapcsolódó cikkeink