Konzervmárkák nem konzervatív palettákkal

Szerző: Szalai László Dátum: 2023. 01. 18. 10:28

A felfokozódott nemzetközi helyzet ismét a tartósabban – és, tehetjük hozzá immár: olcsóbban – eltárolható élelmiszerek felé fordította a keresletet. A konzervpiac szereplői ezt meglovagolva igyekeznek minél készebb, egészségesebb termékeket tenni a fogyasztók asztalára és egyre több csatornán beszélni a konzervek termékelőnyeiről.

Idén nem lehet úgy cikket írni az élelmiszer-kategóriákról, hogy ne a világpiacokat érintő nehézségekkel kezdjük az elemzést. A zöldségkonzervek esetében a „szokásos” felsorolás (az energiaáraktól az alapanyagok, a feldolgozás, a csomagolás emelkedő költségein át a logisztika drágulásáig) olyan elemekkel is bővül, mint a műtrágyaárak vagy az idei aszályos időszak. Mindezek következményeképpen ezen a piacon is áremelkedés zajlik.

Szirbek András-Bonduelle

Szirbek András
kiskereskedelmi
marketing- és értékesítési
igazgató
Bonduelle Central Europe

– Ettől függetlenül a feldolgozott zöldségek jobb helyzetben vannak, mint a friss zöldségek, ahol a költségek azonnal beépülnek az árakba, és az év folyamán többször is változnak – közelíti meg pozitív irányból a kérdést Szirbek András, a Bonduelle Central Europe Kft. kiskereskedelmi marketing- és értékesítési igazgatója. – Más alapélelmiszerek árai pedig a zöldségeknél is nagyobb mértékben emelkedtek, emiatt a konzervzöldségek kereslete még emelkedhet is a relatíve jobb ár-érték arány miatt.

Vannak olyan termékcsaládok, mint például a szószos babok, ahol éppen a pandémia okozott keresletemelkedést, mert azok kényelmes alternatívát jelentenek az otthoni étkezésben, hívja fel a figyelmet. Az európai trendekhez hasonlóan változatlanul növekszik a hüvelyesek piaca, és még mindig meghatározó a csemegekukorica aránya.

– A jelenlegi válság hatására a kisebb kiszerelések aránya növekedni fog, mert ezek egyszeri alkalommal kisebb kiadást jelentenek a vásárlónak, a nagyobb kiszerelések tekintetében viszont az akciók szerepe nő – jósolja Szirbek András. – Az egészséges étkezés igénye még a válságok idején sem csökken, de a csökkenés inkább az importált luxustermékek esetében várható. A készételek és kész köretek vásárlásával pedig időt és energiát tudunk spórolni.

 

 

Trendfordulás után

A pandémia tulajdonképpen trendfordító volt, hívja fel a figyelmet Kovács Csilla, a Ga Food Kft. kereskedelmi vezetője:

Kovács Csillag,GA Food

Kovács Csilla
kereskedelmi vezető
Ga Food

– A járvány előtt lassan és folyamatosan csökkent a konzervélelmiszerek iránti kereslet, mert a fogyasztói szokások átalakultak, és nagyobb preferenciát kaptak a friss élelmiszerek. A világméretű járvány kitörésének hírére azonban hirtelen megfordult ez a tendencia, és megindult a felvásárlási láz, ami elsősorban a tartós élelmiszereket, ezen belül is legnagyobb mértékben a konzerveket érintette.

A mostani helyzet forgatókönyvét nehéz előre megjósolni, de nagyobb volumenű eladásokra valószínűleg az olcsóbb és ezért gyengébb minőségű termékek számíthatnak majd, jegyzi meg Kovács Csilla. Ezzel együtt úgy gondolják, hogy a prémium termékek vásárlói nem változtatnak nagymértékben a vásárlási szokásaikon: megmarad az a réteg, amely a minőséget választja a mennyiség helyett.

– Egyelőre nem tapasztaltunk nagyobb mértékű piaci átrendeződést – mondja a Ga Food Kft. kereskedelmi vezetője. – Minimális változás a saját márkás termékek esetében, hogy kiléptek az első áras kategóriá­ból. Ez nagy valószínűséggel betudható annak, hogy ezek a termékek is érintettek mind az árfolyam-ingadozásban, mind pedig az alapanyag-ellátási nehézségekben.

Zsoldos Marianna, Szatmári Konzervgyár

Zsoldos Marianna
ügyvezető igazgató
Szatmári Konzervgyár

Zsoldos Marianna, a Szatmári Konzervgyár Kft. ügyvezető igazgatója egyelőre szintén nem lát gyökeres változásokat: az energiaárak hatása nyáron, illetve az ősz első felében még nem volt érzékelhető a fogyasztáson sem a fagyasztott, sem a konzervtermékek esetében. Igaz, a nyári időszak elsősorban a friss zöldségek szezonja. Az eladásaik üteme és volumene mindenesetre eddig nem változott.

– A hagyományos termékek értékesített mennyisége folyamatosan csökken – tér át az ügyvezető igazgató a hosszabb távú piaci trendek ismertetésére. – A hozzáadott cukrot nem tartalmazó és a fogyasztásra kész kényelmi termékek iránti kereslet pedig dinamikusan nő. Ez egyaránt érezhető a gyártói, illetőleg a kereskedelmi márka alatt forgalmazott termékek körében.

Danyi Krisztina, Szegedi paprika

Józsáné Danyi
Krisztina
marketingmenedzser
Szegedi Paprika

A Szegedi Paprika forgalmi adatai ismét közelednek az ebben az időszakban megszokott szinthez.

– A rezsiköltségek és az élelmiszerek folyamatos áremelkedése némileg csökkentette az eladásainkat, ugyanakkor a jelenlegi helyzet kedvez a kényelmi termékek előtérbe kerülésének – elemez Józsáné Danyi Krisztina, a Szegedi Paprika Zrt. marketingmenedzsere. – A kereskedelmi márkás termékek kategóriájában egyértelmű a növekedés. Az üzletláncok felől is érezhető a saját márkás konzervek iránti igény és bővítési szándék. A vásárlók előnyben részesítik a nagyobb („Bomba áras” , „XXL” és „Családi”) kiszerelésű termékeinket, és az akciókat is nagyobb figyelemmel kísérik.

Az üzenet: természetes, hazai!

A Bonduelle Central Europe Kft. az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a hazai termékekre. A csemegekukorica kategóriában bevezették a Gold Prémiumot, tavaly télen pedig a Good Lunch termékcsaládot, amelyben gabonafélék, hüvelyesek és zöldségek vannak harmonikus arányban, és 1 perc alatt teljes értékű és finom készétel vagy kész köret van a tányéron.

– Fontosnak tartjuk, hogy a fogyasztókhoz is eljuttassuk azt az üzenetet, hogy a termékeink 100%-ban természetesek és adalékanyag-mentesek, mint ahogy minden kukoricánk növényvédőszermaradvány-mentes is – emeli ki Szirbek András.

A Gold Prémium kukoricát erősen kommunikálják az ősszel: TV-reklám, kültéri poszterek és digitális kampány is zajlik. Emellett a social media felületeinken és az eladáshelyeken is aktívak.

– Idén megújítjuk a tavaly elindított edukációs podcastunkat, amelynek a címe „Nem beszélünk zöldségeket”, ahol Liptai Claudia, Farkasházi Réka és Moór Bernadett Bedhy mindent megbeszélnek a párkapcsolataiktól kezdve a takarékos bevásárláson át a gyereknevelésig és az egészséges étkezésig baráti hangulatban, szakértők bevonásával. Minden hónapban új epizóddal jelentkezünk – árulja el az igazgató.

A márkagyártók szerint a prémium termékek vásárlói nem változtatnak nagymértékben a vásárlási szokásaikon: megmarad az a réteg, amely a minőséget választja a mennyiség helyett

A jelszó: választékoptimalizálás!

A Ga Food Kft.-nél idei és valószínűleg a következő, 2023-as év is az optimalizálásról fog szólni.

– A jelenlegi körülmények között a meglévő szortimentünk és termékeink piaci pozíciójának megerősítésén dolgozunk – mondja Kovács Csilla. – Szeretnénk kibővíteni márkacsaládunkat a többi, más országokban már elérhető termékeinkkel. Mi azt valljuk, hogy az innovációk építik és hosszú távon meghatározzák a piacot. Ezért is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy folyamatosan figyeljük a vásárlóink visszajelzését és partnereink igényét.

A cég elsődlegesen eladáshelyi marketingeszközökkel támogatja termékeit.

– Fontos, hogy a vevők a vásárlás helyén olyan impulzív üzenettel találkozzanak, akár egy kóstoltatás, vagy egy üzletlánc specifikus TM (tailor made) aktivitással, amelynek köszönhetően azonnali döntést tudnak hozni a termékkel kapcsolatban – hangsúlyozza a kereskedelmi vezető. – Emellett, tekintettel a vásárlói szokások nagymértékű változására, kiemelt hangsúlyt fektettünk az online kommunikációra, ahol nemcsak nyereményjátékaink nagy részét bonyolítjuk, hanem influenszerek bevonásával edukáljuk is vásárlóinkat. Az idei évben elindított kampányunkat a jövőben ATL- és TTL-elemekkel bővítjük, bemutatjuk termékeink pozitív tulajdonságait, ahol is nagy hangsúlyt fektetünk a Franz Josef Kaiser termékcsaládunkra.

A cél: kényelmesebben, egészségesebbet!

A Szatmári Konzervgyár folyamatban lévő termékfejlesztéseivel azt a tendenciát próbálja követni, hogy az emberek egyre inkább kihagyják vagy minimalizálják étkezéseikben a húst. Ezzel együtt felértékelődik a zöldségek szerepe.

– A fogyasztásra kész kényelmi ételek iránti kereslet az európai fogyasztási szokásokat vizsgálva drasztikusan nő, ezek alkotják az élelmiszeripar egyik legdinamikusabban fejlődő piacát – állapítja meg Zsoldos Marianna. – Fontos célnak tartjuk az egészségtudatossághoz alkalmazkodni, bevinni a köztudatba, hogy a zöldségalapanyagokból nemcsak köretek, hanem készételek is létrehozhatóak. Még ebben az évben piacra kerül az általunk fejlesztett paradicsomleves, amely megjelenés piaci eredményeit feszülten várjuk.

Termékeiket több különböző csatornán népszerűsítik. Nagyon fontosnak tartják például a személyes kapcsolattartást, ezért számos rendezvényen, kiállításon vesznek részt mind szakmai, mind fogyasztói oldalról.

– Ezeket a találkozásokat kiemelkedően fontos kóstoltatással egybekötni, az ízélményt marandandóvá tenni – hívja fel a figyelmet az ügyvezető igazgató. – Az elmúlt évek eseményei után (amikor nem volt lehetőségünk ezekre a személyes találkozásokra) az idei évben már több kiállításon és rendezvényen részt tudtunk venni. A jövőben szeretnénk nagyobb energiát fektetni a BTL és a social media marketing eszköztárának és lehetőségeinek használatára.

Az európai trendekhez hasonlóan változatlanul növekszik a hüvelyesek piaca, és még mindig meghatározó a csemegekukorica aránya

Az ötlet: helyettesíteni!

A szomszédos háború, valamint az idei súlyos aszályhelyzet következtében egyes alapanyagok elérhetősége korlátozottá vált. Ezért ezek helyettesíthetősége most az elsődleges a Szegedi Paprika termékfejlesztési részlegén: például az étolajat sertészsírra cserélték. Bizonyos készételeik esetében pedig egyáltalán nem használnak hozzáadott zsírt, sem olajat.

– A bizonytalan alapanyag-ellátás miatt nagyszabású akciókat nem terveztünk az idei évre – informálja lapunkat Danyi Krisztina. – A Magyar Termék Nonprofit Kft. által szervezett, hazai termékeket népszerűsítő kampányokban részt vettünk. A Kft. által szervezett decemberi online kampányban ismét meg fogunk jelenni a védjegyes termékeinkkel. //

 

Fej fej mellett a gyártói és a saját márkás zöldségkonzervek

Magyarországon 2021 októbere és 2022 szeptembere között a magyar vásárlók több mint 24 tonna konzervzöldséget fogyasztottak megközelítőleg 20 milliárd forint értékben. Az előző azonos időszakhoz képest az idei eladásban mindez 10%-os értékbeli növekedést, emellett azonban 3%-os volumenbeli visszaesést jelent. Mindez a többi kategóriánál alacsonyabb szintű drágulást jelez – derül ki a NielsenIQ kiskereskedelmi indexéből.

NielsenIQ logo

Horváth Luca, NielsenIQ_

Vendégszerző:
Horváth Luca
jr. analytic insights associate
NielsenIQ

A csatornákat tekintve az eladás 48%-a a 401 és 2500 négyzetméter közötti üzletekben összpontosult. Értékbeli részesedésben a második és harmadik helyen közel azonos, 22% körüli piacrésszel a 2500 négyzetméter feletti és 200 négyzetméter alatti üzleteket és drogériákat találhatjuk.

A saját márkák 9, míg a gyártói márkák 11%-kal nőttek értékben, kompenzálva az enyhe, 2 és 4%-os volumenbeli visszaeséseket. Míg a forintban mért forgalom a kereskedői és a gyártói termékek között közel fele-fele arányban alakult, addig kilogrammban kifejezve a kereskedői márkák jelentősebb, kétharmados piacrésszel bírtak.

A konzervek tartalmát tekintve a legnépszerűbb az édes csemegekukorica volt, ez a fogyasztói kosarak egyharmadát adta értékben. Második legjelentősebb a vörös vesebab, a bronzérmet a konzervgomba szerezte. Jelentős, 5% feletti részesedéssel rendelkezik még a borsó, a fehérbab, konzervlecsó. A maradék 20%-on 42 különböző zöldség és ízvariáns osztozik.

A konzervek 22%-a üveges, 78%-a alumíniumdobozos. Kiszerelést tekintve legnépszerűbb a 301 gramm és 350 gramm közötti méret 30%-kal (értékbeli részesedést tekintve), azonban ennél gyorsabb növekedést produkáltak a nagyobb, 351 és 400 gramm közötti konzervek, 26%-os részesedést szerezve. Emellett 20%-kal szerepelnek még a fél kiló feletti kiszerelések is.

A konzervhalak jelentős, 16%-os értékbeli és 13%-os volumenbeli növekedést produkáltak 2021. október és 2022 szeptembere között, 16 milliárd forintot megközelítő értékűre pumpálva a magyar halkonzervpiacot.

Legtöbb halkonzerv a 401–2500 négyzetméter közötti boltokban fogy (a teljes piac 61%-át fedi ez a csatorna értékben). További fontos, közel egyötödös piacrészt tudnak magukénak a 2500 négyzetméter feletti üzletek, amelyeknél azonban csökkenő volumeneladást detektáltunk.

A legkedveltebb halfajta a konzervtonhal, amely a piac 52%-át teszi ki, a második helyre a konzerv tonhalsaláták kerülhettek 16%-os részesedéssel. Az eladások növekedése is dinamikus volt a tonhal­saláták körében, 20%-os értékbeli és 17%-os volumenbeli növekedést értek el. A leggyorsabban fejlődő azonban így is a konzervhering volt, amely 56%-os értékbeli és 49%-os volumenbeli növekedést ért el, 9%-ra erősítve jelentőségét a piacon.

A forintköltések 71%-át gyártói márkák halkonzervjei adják, a kereskedői márkák csupán 29%-ot tesznek ki. A töltőanyag tekintetében nem volt elmozdulás, a piacon továbbra is 29%-ot tesz ki a növényi olajos hal, 24%-ot az olívaolajos hal, 16%-ot a halas saláta. //

 

Ez a cikk a Trade magazin 2022.12-01. számában olvasható.

Kapcsolódó cikkeink