Könnyen felszívódó vassal dúsítaná a növényi alapú húsokat egy svéd start-up
Egy svéd start-up 1 millió eurós finanszírozást nyert olyan növényi alapú fehérjék fejlesztésére, amelyek segítik a szervezetben a vas könnyű felszívódását.
A cikk a Trade magazin 2024/6-7. lapszámában olvasható.
Az Ironic Biotech precíziós fermentációval állít elő növényi alapú vaskiegészítőket. A pre-seed forrást szabadalmi portfóliójának bővítésére és gyártási folyamatának optimalizálására fogja felhasználni. Elmondása szerint a kiegészítőt olyan növényi alapú élelmiszeripari vállalatok használhatják fel, amelyek növelni szeretnék termékeikben a vas mennyiségét és biológiai hasznosulását.
A vállalat vezérigazgatója és alapítója szerint az általuk kiválasztott növényekből származó aktív vegyületek nagyon stabilak, és kevésbé okoznak oxidatív károsodást, mint az állatokban és bizonyos növényekben találhatóak, ugyanakkor a termékeket azok is fogyaszthatják, akik elkötelezettek a növényi alapú étrend mellett.
A globális népesség 25-30%-a küzd vashiánnyal. Ezt főként gyomor-bélrendszeri vérzés és a nőknél a menstruáció okozza. A túl kevés étrendi vas és a hasznosulás alacsony szintje is hozzájárul a problémához.
– Az olyan új alapanyagok használatával, mint például az Ironic terméke, az élelmiszeripar egy globális egészségügyi problémát lehet képes kezelni – közölte Louise Heiberg, az 1 millió dolláros finanszírozást biztosító Nordic Foodtech VS befektetési igazgatója. //
Kapcsolódó cikkeink
A növényi táplálkozással ismerkedtek a Radnóti diákjai
A NÉGYOSZ tavaly novemberben indult OkosFehérje programja újabb állomásához érkezett:…
Tovább olvasom >Szavazz a kedvenc Menteshelyedre, garantált kedvezményekért!
A menteshelyek.hu a paleo, vegán, cukormentes, regenor, tejfehérjementes, laktózmentes, szénhidrát-csökkentett és gluténmentes…
Tovább olvasom >A vegánok gyakrabban vásárolnak élelmiszert, mint a húsfogyasztók
A vegánok és vegetáriánusok lényegesen gyakrabban járnak élelmiszert vásárolni, mint…
Tovább olvasom >További cikkeink
A mai nappal feléljük a Föld erőforrásait, és ebben már vaskosan benne van valami, amire nem is gondolunk
Július 24-én van idén a globális Ovreshoot Day, vagyis a…
Tovább olvasom >Tarja, vizes törölköző, trükkök – így grillez a magyar!
Dübörög a nyár, a grillsütők folyamatosan dolgoznak, és a magyar…
Tovább olvasom >Préda Máté a DODO új magyarországi vezetője
Az utolsó kilométeres, okoslogisztikai szolgáltatásokat kínáló DODO Préda Mátét bízta…
Tovább olvasom >