Konferenciát tartott a HANGYA a termelői együttműködések jövőjéről

Szerző: STA Dátum: 2022. 12. 12. 10:00

A 2023-27 közötti KAP ciklusra való felkészülés érdekében, a termelői közösségeket érintő intézkedések terveinek részletesebb megismerésére konferenciát szervezett a HANGYA Szövetkezetek Együttműködése. A szakmai tanácskozáson az Agrárminisztérium számára készített javaslatcsomag legfontosabb megállapításai alapján,  a csatolmányban olvasható közös nyilatkozatot fogalmazták meg a korábbi nehézségek kiküszöbölésére.

“A javaslatcsomaggal segíteni szeretnénk a minisztérium munkáját, és az agrárgazdaság fejlesztését. Reméljük, hogy vannak benne olyan észrevételek, amelyek megfontolásra érdemesek, és bízunk benne, hogy be tudnak épülni megformálódó pályázati kiírásokban – fogalmazott Naszvadi Endre, a HANGYA Szövetkezetek Együttműködése elnöke, aki kiadta a HANGYA Szövetkezetek Együttműködése nyilatkozatát is.

„A HANGYA Szövetkezetek Együttműködése üdvözli, hogy a 2022. november 7-én az EU által elfogadott Stratégiai Terv a termelői közösségeket kiemelten kezeli. Külön is üdvözli a kormányzat erőfeszítéseit annak elérésében, hogy a már elismert termelői szervezetek is – ugyan ma még kidolgozás alatt álló feltételek mellett – kedvezményezettjei lehetnek a 2023-27. évi támogatási ciklusnak.

Pozitív lépésnek tekinti a közösségünk, hogy a termelői közösségek számos tervezett intézkedésnél nem csupán pályázati jogosultságot kapnak, de sikeres pályázat esetén a támogatásuk intenzitása 10%-kal magasabb. Meggyőződésünk ugyanakkor az, hogy a jogosultság megállapításának korábbi módszere felülvizsgálandó, mert a tagok egyenkénti jogosultsági feltételvizsgálata hátrányos helyzetet eredményez. Fontos adminisztrációs teher csökkentése lehet, ha az állami elismerés a termelői közösség számára egyes esetekben alanyi jogosultságot nyitna meg a fejlesztési források odaítélésénél. Így például reálisnak tartanánk az elismert növénytermesztő termelői csoportok öntözési közösségként való automatikus elismerését.

A szövetkezeti alapú termelői együttműködések kiemelt kezelését jelentené a kidolgozásra kerülő Vidékfejlesztési Programban, ha a fejlesztési jogcímek esetén a teljes keret egy meghatározott hányada kifejezetten a termelői együttműködések számára specifikálva kerülne meghirdetésre. Ez különösen igaz a „Mezőgazdasági üzemek fenntarthatósági fejlesztése” jogcím, és a termékpálya mentén történő elmozdulás, az „Élelmiszerfeldolgozás fejlesztése a mezőgazdasági üzemen belül”, illetve ’kívül” intézkedések esetében.

A HANGYA felhívja a figyelmet arra is, hogy a termelői együttműködés nem csak az öntözés terén, hanem további területeken lehetne megoldása az előrelépésnek, így az intézkedések széles spektruma lehetőséget kínál az eddig a támogatási kereteken kívül eső tevékenységhez. Nekikezdhetnénk gépkörök létesítéséhez, vagy CO2 megtakarítással járó kimutatások rendszerszintű kidolgozásához, hogy csak a legjelentősebb javaslatainkat ajánljuk a döntéshozók figyelmébe.

A HANGYA által szervezett 2022. december 9-i konferencia részvevői megerősítik készségüket a kormányzattal való partnerségre a 2023-27. évi támogatási ciklus pályázati kiírásainak véglegesítésében, hogy azok a termelői közösségek megerősödésén keresztül elősegítsék az ágazat versenyképességét, a vidék népességmegtartó erejét.” – olvasható a nyilatkozatban.

Kapcsolódó cikkeink