Kompromisszum a vodkacsatában?
Jó hír a magyar gyártóknak: egyelőre maradhat a vodka felirat a melaszból készült italokon is.
Elfogadta az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi, egészségügyi és élelmiszer-biztonsági
bizottsága, azt a Horst Scnellhardt által
kidolgozott kompromisszumos javaslatot, miszerint a
gyártók a gabonából, burgonyából, illetve melaszból készült vodkák esetében az
üvegen azt tüntetnék fel, hogy azok hagyományos módon készültek.
Egyéb alapanyag esetén jelezni kellene a címkén az összetevőket, ha egynél
több összetevőből készülne az ital, akkor a címkén fel kell tüntetni, hogy az
kevert (blended) vodka.
A vodkacsata azonban itt még nem ért véget, a javaslatot még a szervezet plenáris ülésének, illetve a tagállamoknak
is jóvá kell hagyniuk. A vodka szigorúbb meghatározását szorgalmazó
tagországok azonban várhatóan elutasítják azt. Lengyel-, Svédország és a balti államok azt szeretnék, hogy a
jelenlegi helyzettől eltérően a jövőben csupán a gabonából vagy
burgonyából készült párlatot lehessen vodkának nevezni. Ezzel szemben
más tagállamok szerint semmi nem indokolja, hogy megváltoztassák a jelenlegi
szabályozást, miszerint bármilyen arra alkalmas terményből (például
cukorrépamelaszból, szőlőből és egyéb gyümölcsből is) lehet készíteni
vodkát.
bizottsága, azt a Horst Scnellhardt által
kidolgozott kompromisszumos javaslatot, miszerint a
gyártók a gabonából, burgonyából, illetve melaszból készült vodkák esetében az
üvegen azt tüntetnék fel, hogy azok hagyományos módon készültek.
Egyéb alapanyag esetén jelezni kellene a címkén az összetevőket, ha egynél
több összetevőből készülne az ital, akkor a címkén fel kell tüntetni, hogy az
kevert (blended) vodka.
A vodkacsata azonban itt még nem ért véget, a javaslatot még a szervezet plenáris ülésének, illetve a tagállamoknak
is jóvá kell hagyniuk. A vodka szigorúbb meghatározását szorgalmazó
tagországok azonban várhatóan elutasítják azt. Lengyel-, Svédország és a balti államok azt szeretnék, hogy a
jelenlegi helyzettől eltérően a jövőben csupán a gabonából vagy
burgonyából készült párlatot lehessen vodkának nevezni. Ezzel szemben
más tagállamok szerint semmi nem indokolja, hogy megváltoztassák a jelenlegi
szabályozást, miszerint bármilyen arra alkalmas terményből (például
cukorrépamelaszból, szőlőből és egyéb gyümölcsből is) lehet készíteni
vodkát.
Ha az ellenzők álláspontja érvényes, akkor
becslések szerint a balti térségen kívül előállított vodka kétharmada
eltűnne az európai piacról.
Kapcsolódó cikkeink
Még több cikk hasonló témában >
További cikkeink
Drágítja az élelmiszert, hogy túl sok kézen megy át? – Ellátási láncokról és a „rövidítés” illúziójáról beszélt Éder Tamás
Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszerek árából le lehetne faragni,…
Tovább olvasom >A FAO elismerésben részesíti a fiatal gazdákat
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelöléseket vár a Fiatal…
Tovább olvasom >Óvatosabban toboroznak a cégek jelenleg, mint ahogyan azt év elején tervezték
Az átlagos jelentkezőszámok továbbra is különösen magasnak számítanak a magyarországi…
Tovább olvasom >