Komoly kihívások előtt áll az élelmiszeripar
Az elmúlt évek mozgalmas időszakot hoztak a magyar élelmiszeripar számára, amely továbbra is heterogén képet mutat a tulajdoni viszonyok, vállalatméretek, technológia és menedzsment rendszerek tekintetében. Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese, a közelgő Portfolio Agrárszektor Konferencián is részt vesz, ahol az exportfejlesztés fontosságáról és a hazai élelmiszeripar előtt álló kihívásokról beszél majd.
Giczi szerint a magyar élelmiszeripar jelentős fejlődést mutat, különösen a technológiai fejlesztések terén, azonban továbbra is nagy különbségek figyelhetők meg a multinacionális vállalatok és a hazai kkv-k között. A multik exportpiaci szerepe és professzionális döntéshozatali folyamatai jelentős előnyt jelentenek, de a hazai vállalatok is egyre inkább versenyképes technológiákra támaszkodnak.
A jövőben az élelmiszeripari fejlesztésekre koncentráló pályázatok lehetőséget kínálnak a legmodernebb technológiák bevezetésére, amely komoly versenyképességi előrelépést jelenthet a szektor számára. Giczi kiemelte, hogy a magyar élelmiszeripar minősége általában meghaladja az európai átlagot, és ha ezt sikerül nemzetközi versenyképességi ugrással párosítani, akkor az export terén komoly eredményeket érhetünk el.
Az új pályázati ciklus, amely szeptembertől indul, jelentős forrásokat biztosít az élelmiszeripar számára. Az elérhető 150+50 milliárd forint értékű pályázati források történelmi lehetőséget kínálnak arra, hogy a magyar élelmiszeripar valóban „gatyába rázza” magát, és fenntartható fejlődési pályára álljon.
A globális piaci kihívásokra válaszul az Agrármarketing Centrum két éve indította el Hungarian Food Business Programját, amely professzionális nemzetközi kiállításokkal, B2B programokkal és egy digitális exportkatalógussal segíti a hazai élelmiszeripari cégek nemzetközi piacra jutását. A programban már több száz hazai vállalat vesz részt, kihasználva az exportfejlesztési lehetőségeket.
A magyar élelmiszeripar előtt álló kihívások és lehetőségek tehát jelentősek, és az előttünk álló években kulcsfontosságú lesz, hogy ezekre megfelelően reagálva biztosítsuk a szektor fenntartható fejlődését és nemzetközi versenyképességét.
Kapcsolódó cikkeink
AI-jelölést szeretnének a fogyasztók az élelmiszercímkéken
Egy friss felmérés szerint a fogyasztók 83%-a úgy véli, hogy…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >48 milliárd forint vissza nem térítendő eszközbeszerzési támogatásra pályázhatnak a kkv-k
Negyvennyolcmilliárd forint vissza nem térítendő, eszközbeszerzési és technológiafejlesztési támogatásra pályázhatnak…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >