Komoly kihívások előtt áll az élelmiszeripar
Az elmúlt évek mozgalmas időszakot hoztak a magyar élelmiszeripar számára, amely továbbra is heterogén képet mutat a tulajdoni viszonyok, vállalatméretek, technológia és menedzsment rendszerek tekintetében. Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese, a közelgő Portfolio Agrárszektor Konferencián is részt vesz, ahol az exportfejlesztés fontosságáról és a hazai élelmiszeripar előtt álló kihívásokról beszél majd.
Giczi szerint a magyar élelmiszeripar jelentős fejlődést mutat, különösen a technológiai fejlesztések terén, azonban továbbra is nagy különbségek figyelhetők meg a multinacionális vállalatok és a hazai kkv-k között. A multik exportpiaci szerepe és professzionális döntéshozatali folyamatai jelentős előnyt jelentenek, de a hazai vállalatok is egyre inkább versenyképes technológiákra támaszkodnak.
A jövőben az élelmiszeripari fejlesztésekre koncentráló pályázatok lehetőséget kínálnak a legmodernebb technológiák bevezetésére, amely komoly versenyképességi előrelépést jelenthet a szektor számára. Giczi kiemelte, hogy a magyar élelmiszeripar minősége általában meghaladja az európai átlagot, és ha ezt sikerül nemzetközi versenyképességi ugrással párosítani, akkor az export terén komoly eredményeket érhetünk el.
Az új pályázati ciklus, amely szeptembertől indul, jelentős forrásokat biztosít az élelmiszeripar számára. Az elérhető 150+50 milliárd forint értékű pályázati források történelmi lehetőséget kínálnak arra, hogy a magyar élelmiszeripar valóban „gatyába rázza” magát, és fenntartható fejlődési pályára álljon.
A globális piaci kihívásokra válaszul az Agrármarketing Centrum két éve indította el Hungarian Food Business Programját, amely professzionális nemzetközi kiállításokkal, B2B programokkal és egy digitális exportkatalógussal segíti a hazai élelmiszeripari cégek nemzetközi piacra jutását. A programban már több száz hazai vállalat vesz részt, kihasználva az exportfejlesztési lehetőségeket.
A magyar élelmiszeripar előtt álló kihívások és lehetőségek tehát jelentősek, és az előttünk álló években kulcsfontosságú lesz, hogy ezekre megfelelően reagálva biztosítsuk a szektor fenntartható fejlődését és nemzetközi versenyképességét.
Kapcsolódó cikkeink
AM: fókuszban az élelmiszer-gazdaság
Az élelmiszer-gazdaság kiemelt jelentőséggel bír a magyar gazdaságban, amely az…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 5,2 százalékkal csökkent májusban
Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal…
Tovább olvasom >További cikkeink
Erősödhet a biogazdálkodás Magyarországon
A klímaváltozás, az iparszerű mezőgazdaság káros hatásai és az egészségügyi…
Tovább olvasom >Peking drónos szállítási szolgáltatást indít a Nagy Falon
Peking elindította az első drónos szállítást a Nagy Fal Bataling…
Tovább olvasom >Megnyílt Magyarország első vidéki Hilton szállodája Debrecenben
Megnyílt Magyarország első vidéki Hilton szállodája: a Hilton Garden Inn…
Tovább olvasom >