Komoly esély van a mezőgazdasági termékek azerbajdzsáni exportjára

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 23. 11:28

Magyarországnak komoly esélye van arra, hogy mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket exportáljon Azerbajdzsánba – közölte Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-vel pénteken.

hus-marha

Budai Gyula Bakuban, a május 22-én megnyílt XX. Jubileumi Azerbajdzsáni Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállítás és 8. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon vesz részt, s a magyar delegáció vezetőjeként kétoldalú találkozókat folytat magas rangú azeri partnerekkel, a gazdasági- és az agrártárca miniszterhelyetteseivel.

A tárca közlése szerint Budai Gyula biztosította az azeri felet, hogy Magyarország a kifogástalan minőségű, GMO-mentes, hazai és helyi alapanyagokra támaszkodó, fenntartható és exportképes élelmiszer-előállításra fekteti a hangsúlyt.

A közlemény szerint fontos együttműködési terület az állategészségügy, a hús- és tejfeldolgozás, valamint az élelmiszerbiztonság és mezőgazdasági technológia. A VM és háttérintézményei, valamint a hazai felsőoktatási intézmények készek az együttműködésre és a tapasztalatcserére a kutatás-fejlesztés és szakemberképzés terén – közölték.
A tájékoztatás szerint Magyarország az idén először vesz részt a World Food Azerbajdzsánon, amelynek keretében a nemzeti standon 15 magyar cég állítja ki és kóstoltatja termékeit.

A megnyitót követően Ilham Aliyev, Azerbajdzsán elnöke és Heydar Asadov, Azerbajdzsán mezőgazdasági minisztere is megtekintette a nemzeti standot.

A rendezvényen 35 ország 173 kiállítóval képviselteti magát. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink