Kométa: összefogás a lisztérzékenyekért

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 12. 12. 11:16

Szombattól lép életbe az az új európai uniós rendelet, amely előírja a fogyasztók megfelelő tájékoztatását az általuk fogyasztott élelmiszerekről. A kötelező tájékoztatásnak hangsúlyos eleme az adott élelmiszerben lévő allergénekről történő informálás, ezért a Kométa összefogott a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületével a gluténmentes húskészítmények ügyében.

liszt

A december 13-án életbe lépő 1169/2011/EU Rendelet értelmében – többek között – az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat is kötelező az élelmiszerek csomagolásán feltüntetni. Mindezért az az élelmiszer-vállalkozó az elsődleges felelős, akinek a neve vagy cégneve alatt forgalomba hozzák az élelmiszert, de az értékesítési lánc valamennyi tagja felelősséggel tartozik a saját hatáskörén belül a jelölési információk meglétéért és pontosságáért. Tehát a nem előre csomagolt termékek (például kimérve kapható felvágottak) esetében az allergénekre vonatkozó információkat a boltokban jól látható helyen ki kell kirakni és az eladóktól is lehet az allergénekre vonatkozó tájékoztatást kérni.

A Kométa az élelmiszer boltokban történő tájékoztatás hatékonyabbá tételéért a rendelkezés életbe lépését megelőzően már eljutatta termékeire vonatkozó allergiatáblázatát az árusító helyekre, és szívesen vállal partnerséget az eladószemélyzet segítésében is.

A kaposvári húsipari cég a téma kapcsán a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületével kezdett együttműködésbe. A lisztérzékenység egy autoimmun betegség, ami egész életen át tartó glutén intoleranciát jelent. A betegséget kiváltó glutén kalászos gabonanövényekben (árpa, búza, rozs) található fehérjetípus, ami a betegség során a vékonybél károsodását okozza. A lisztérzékenység tünetei sokfélék lehetnek, de megfelelően betartott gluténmentes diéta mellett a vékonybél képes regenerálódni, így a gluténérzékenyek teljes életet élhetnek.

A Kométa a magyar húsipar egyik legjelentősebb szereplője, kiemelt feladatának tartja az egészséges táplálkozást. A cég legújabb fejlesztése eredményeként szeptembertől márkatermékei szójamentesek, gluténmentesek és a termék típustól függően laktóz-, és tejfehérje mentesek is. Ezzel párhuzamosan a termékek hústartalma jelentősen megnövekedett. (A hústartalom szoros összefüggésben áll az ízzel és a minőséggel, hiszen a több hús finomabb ízt, kevesebb allergént és így egészségesebb terméket jelent.)

A Kométa fontosnak tartja a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületének azon célját, hogy felhívja a figyelmet a gluténérzékenységre, és hogy a kötelező Uniós rendelet szerinti tájékoztatás is elérje a valódi célját (pl. tényszerű és közérthető legyen).

A Kométa és a Lisztérzékenyek Egyesülete összefogásban megkezdte a közös munkát, aminek első állomása a lisztérzékenyek karácsonyi ünnepsége lesz, amit december 14-én vasárnap rendeznek meg a Corner Rendezvényközpontban. Az eseményen azok ismerhetik majd meg közelebbről és kóstolhatják meg a Kométa gluténmentes termékeit, akiknek egészsége függ attól, hogy milyen táplálékot fogyasztanak.

A kaposvári húsipari cég vallja, hogy „a jó táplálkozás a közös felelősségünk”. Ennek jegyében kívánja a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületével való közös munkát is folytatni a gluténérzékenyek tájékoztatásáért, életének megkönnyítéséért és egészségük megőrzéséért.

Kapcsolódó cikkeink