Kométa: javuló piaci pozíciók

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 09. 27. 11:32

Javuló piaci pozíciókról számolt be a Kométa 99 Zrt. gazdasági igazgatója csütörtökön a kaposvári közgyűlésen.

Kometa_logo

Prohászka Balázs, a cég menedzsmentjébe a város által delegált gazdasági igazgató elmondta: az első fél évben javultak a társaság eredményei a korábbi évekhez képest, és javították pozíciójukat az exportpiacon.

Közölte: az eladott készítmények 371 millió forintos nyereséget hoztak a cégnek, a tőkehúságazat tavalyi 472 milliós veszteségét is jelentősen csökkentették, de még most is 137 millió forint a hiány. Jelezte: a késztermékek eredményességén az év második felében még tovább javíthat az olasz, német, cseh és szlovák piac, ahol az idén növelték a részesedésüket, továbbá havi száz-kétszáz tonna termék értékesítésére van kilátás az orosz piacon. Erre most várják a szállítási engedélyeket.

A gazdasági igazgató ugyanakkor arra is rámutatott: új stratégiát kell kidolgozni, el kell mozdulni abba az irányba, hogy minél nagyobb hozzáadott értékű terméket adjanak el a piacon.

Kitért arra is, hogy noha a költségeket az előző félévhez képest 350 millió forinttal sikerült csökkenteni, a tervtől elmaradtak, amit likviditási gondokkal, és azzal magyarázott, hogy lassan indult el az exportértékesítés, a beszerzési árak pedig a takarmányárak növekedése miatt magasak.

A Kométa üzleti tevékenységéről szóló beszámolót 4 tartózkodás mellett 13 igen szavazattal fogadta el a testület.

Több magyar húsipari cég, köztük a kaposvári Kométa válságos helyzete tavaly decemberben kapott nyilvánosságot.

Kaposvár önkormányzata ez év áprilisában a dolgozók és a beszállítók – mintegy 900 család megélhetésének biztonságát védve – a Kométában 38 százalékos tulajdonrészt jelentő, kétmilliárd forint tőkeemelés célú befektetésről szóló szerződést kötött a húsipari cég tulajdonosaival. Egyúttal további egymilliárd forint tőkeemelést vállalt az önkormányzat.

Az önkormányzat hétszázalékos hozamgaranciát, valamint 75 százalékos döntési kompetenciát kért, vagyis nélküle nem hozhatók meg stratégiai döntések. A gazdasági együttműködés meghatározott időre, a 2018 végéig szóló középtávú üzleti terv sikeres megvalósításáig szól. Ezt követően a többi részvényesnek, illetve a Kométának kívánja értékesíteni a részvényeit Kaposvár önkormányzata. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink