Komáromban nyitott kisáruházat a Praktiker Magyarországon

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 03. 16:18

Huszonegyedik áruházát avatta fel csütörtökön Komáromban az elsősorban barkács szerszámokat és felszereléseket kínáló Praktiker. Az üzlet 50 millió forint beruházással valósult meg, benne 1000 négyzetméteren több mint 4 ezer cikket forgalmaznak a péntek reggeli nyitást követően.

Karl-Heinz Keth, a cég ügyvezető igazgatója az avatóünnepségen elmondta: azért döntöttek a határváros mellett, mert a régió – beleértve a szlovákiai településeket is – az elemzések szerint rendelkezik a megfelelő vásárlóerővel, de a nyitást elősegítette a társaság azon tapasztalata is, hogy a gazdasági válság és a magas benzinár kikényszeríti a közeledést a potenciális vásárlókhoz.

Az igazgató elmondta azt is: Magyarországon nincs napirenden az áruházak bezárása. A Praktiker továbbra is pontosan fizeti beszállítóit, személyzeti állományát a korábbi szinten tudja tartani, sőt folyamatosan átépíti áruházait. A jövőben áruválasztékában hangsúlyosabb szerepet kapnak a saját márkás termékek – tette hozzá.

A kisáruház koncepció alapját a kisebb alapterületű, 1000-2000 négyzetméteres üzletegységek jelentik. Ezek új formátumot jelenítenek meg a Praktiker történetében, mivel a társaság már meglévő kereskedelmi egységeket vesz át egy év tesztidőszakra, s amennyiben az elképzelés beválik, a vállalat folytatni kívánja az expanziót. Tíz-tizenöt ilyen üzlet nyitását tervezik a jövőben, elsősorban a 20-30 ezer lakosú településeken.

A cég hosszú távon stratégiai szerepet szán az e-kereskedelem fejlesztésének. Webshopjának forgalma 2012. első félévében 170 millió forint volt, vagyis teljes forgalmának 1,5 százalékát adja az internetes eladás.

Magyarországon az 1998 óta folyamatosan terjeszkedő társaság 30,06 milliárd forintos nettó forgalmat ért el a hazai piacon a 2011-es üzleti évben. A tavalyi évről még nincsenek végleges adatok, de csak pár százalékos visszaesésre számít a menedzsment. A foglalkoztatottak száma eléri az 1300 főt.

A Praktiker az európai barkácsáruház-piac vezető vállalatai közé tartozik. Az első üzletet 1978-ban, Luxemburgban nyitották. Jelenleg kilenc országban van jelen, összesen 441 egységgel. A konszern által foglalkoztatottak száma meghaladja a 20 ezer főt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink