Költségmegtakarítás és adminisztrációcsökkentés a vállalati gépkocsiknál

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 08. 30. 23:52

A LeasePlan tanácsadói a vállalatspecifikus cégautó-szabályzat összeállításával már az első lépéseknél segítik az ügyfeleket a hatékony gépjármű-kezelési folyamatok kialakításában.

A LeasePlan saját fejlesztésű Webszerviz alkalmazása jelentősen megkönnyíti ügyfeleik mindennapjait. Segítségével egy felhasználóbarát online felületen keresztül, akár az irodában, akár otthon, a számítógép előtt ülve intézhetők a szervizeléssel kapcsolatos teendők. A sofőrszolgáltatás igénybevételével pedig még a szervizben való sorban állást is megspórolják, miközben a szervizmunka státusát a világhálón követik nyomon.

Ügyfelenként átfogó flottariport-csomagok összeállításával teszi lehetővé a LeasePlan, hogy a vállalatok a szükséges részletekig átlássák és nyomon kövessék gépjárműparkjuk adatait a teljes futamidő során. A strukturált flottaelemzésekkel a gépkocsiflottát bérlők tiszta képet kapnak a tényleges flottaköltségekről és a gépjárművek üzemeltetésének hatékonyságáról.

A környezetbarát járművek beszerzését nemzetközi környezetvédelmi programjával, a GreenPlannel támogatja a LeasePlan.

A gazdasági válság ráirányította a figyelmet arra, hogy az autóflottákkal kapcsolatos feladatok kiszervezése nem csupán egyszeri megtakarítást eredményez a vállalatok számára. Pozitív hatása középtávon is érzékelhető, hiszen a gépjárművek futásának nyomon követésével a flottához kapcsolódó költségek is folyamatosan kontrollálhatók és megfelelő szinten tarthatók.

Pesti Tímea, a LeasePlan Hungária Zrt. kereskedelmi igazgatója szerint Magyarországon is számos szektort érintettek a válság hatásai, amely alól a flotta- és gépjárműkezelő üzletág sem lehetett kivétel.

– Ebben az időszakban a jelenlegi és a jövőbeli ügyfeleink számára is kiemelt jelentőséggel bírt és bír ma is, hogy a LeasePlannel egy nemzetközileg elismert, pénzügyileg erős lábakon álló flottakezelő partnert választanak – mondja.

A LeasePlan cégcsoport az elmúlt nehéz gazdasági időszakban is sikeres pénzügyi tranzakciókkal biztosította, hogy a hosszú távú fejlődéséhez szükséges források rendelkezésre álljanak. A legutóbbi jelentős tranzakciót tavaly év végén hajtották végre, amikor a LeasePlan cégcsoport 1475 millió eurós hitelkeret-megállapodást írt alá egy 16 bankból álló konzorciummal, ami bizonyítja a globális bankközösség töretlen bizalmát a cég pénzügyi stratégiájában.

Egy flottakezelő a biztos pénzügyi alapok mellett elsősorban magas színvonalú szolgáltatásai révén válhat vonzó partnerré ügyfelei számára. Egyre többen ismerik fel a gépjárműflotta mindennapi kezelésének kiszervezésében rejlő adminisztrációs és költségcsökkentési előnyöket, illetve azt, hogy szakértő flottakezelő bevonásával a vállalat erőforrásait a fő tevékenységére összpontosíthatja.

Akár néhány autó esetén is jó megoldást jelenthet az operatív lízing konstrukció, amelynél a gépjárművek eszközértéke kikerül a mérlegből, a havi bérleti díj pedig mint költség jelenik meg az eredménykimutatásban. Az operatív lízinggel a vállalat csak a gépjármű tényleges használatára eső részét, vagyis a beruházási és a maradványérték közötti különbséget finanszírozza, a maradványérték és a szervizátalány kockázatát a lízingbe adó vállalja. E finanszírozási formával egyszerűbbé válik a költségtervezés és a könyvelés, hiszen a járművek használatáért a cég havi bérleti díjat fizet, amely jól tervezhetővé, egyúttal elemezhetővé teszi a gépjárművekhez kapcsolódó költségeket.

– A LeasePlan ügyfeleinek további előnyt jelent, hogy a beszállítóknál elért volumenkedvezmény révén kedvező beszerzési árakat biztosítunk, majd a rendelkezésre álló gépjárműpark adatainak strukturált elemzésével a teljes futamidőre számítva is igyekszünk alacsonyan tartani a költségeket. Szakértő csapatunk a járműregisztrációtól az üzemeltetésen át a használt járművek értékesítéséig a gépkocsi teljes életciklusára megoldást kínál – mondja Pesti Tímea.

L. M

Kapcsolódó cikkeink