Kockázatosak a fogyasztói csoportok

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 29. 00:15

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztói csoportok veszélyeire figyelmeztet közös állásfoglalásában.

A három szervezet pénteki állásfoglalása hangsúlyozza: a reklámokban sugalltak ellenére a fogyasztói csoportok nem nyújthatnak hitelt, és a belépők nem jutnak készpénzhez.
A fogyasztói csoport tagjai gyakorlatilag egymásnak adnak kölcsön: mindenki befizet és az összegyűlt megtakarításból megvásárolják a szerencsés tagnak az általa kiszemelt terméket, például autót vagy lakást.
Azt, hogy ki kapja meg az általa megszerezni kívánt dolgot, előtörlesztés vállalással és/vagy sorsolással döntik el, így az is előfordulhat, hogy valaki hosszú évekig csak befizet, mégsem jut például lakáshoz vagy autóhoz – emelik ki a közleményben. Ráadásul a havi befizetések nem kamatoznak.
A való kilépés lehetőségéről az állásfoglalás arra hívja fel a figyelmet, hogy a  belépés aláírásától számított 30 napon belül fel lehet bontani a szerződést, és akkor egy tízezer forint körüli összeg kivételével a már befizetett regisztrációs díjat és havi részleteket a fogyasztói csoportot szervező vállalkozás visszatéríti. A 30 napos határidő leteltével, vagy a csoport közgyűlése után a fogyasztói csoport tagja csak rendes felmondással szüntetheti meg a szerződést. Ilyenkor azonban a regisztrációs díjat nem, a már befizetett havi részletet vagy részleteket pedig csak a futamidő végén kapja vissza.
A befizetett pénzek esetleges eltűnése esetén sem a hatóság, sem a bíróság sem tudja kártalanítani a tagokat – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink