Kiváló minőségű a magyar dinnye

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 23. 11:49

Kiváló minőségű a magyar dinnye, a mennyisége is elegendő, a felvásárlási ár azonban alacsony – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

dinnye-

Idén mintegy 245 ezer tonna görögdinnyét takarítanak be, ennek a mennyiségnek a 40-50 százalékát külföldön, elsősorban Németországban, Csehországban és Lengyelországban értékesítik.

Kaller József, a Magyar Dinnyetermelők Országos Egyesületének alelnöke kijelentette: a termés kiváló minőségű, és a mennyiséggel sincsen gond. Körülbelül egy hete kezdték el szedni az első dinnyéket. Az alelnök elmondta azt is, jelenleg 32-40 forint között van a felvásárlási ár, az önköltség pedig 32-35 forint. Hozzáfűzte: van olyan áruházlánc, amely 99 forintos kilónkénti árral akciózik.

Kaller József beszélt arról is, hogy a felvásárlási árat a mennyiségen túl az is meghatározza, hogy kicsit csúszott az érés azokban az országokban, amelyekkel Magyarországnak közös a piaca (Olaszországban, Görögországban, Macedóniában), s az onnan érkezett dinnye egy időben került piacra a magyar dinnyével. Emiatt a magyar termelők nyomott áron tudnak csak értékesíteni, s csupán kéréssel fordulhatnak az áruházláncok felé, hogy ne árusítsanak külföldi dinnyét.

Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet osztályvezetője arról beszélt, mennyire egészséges a dinnye. Elmondta: a dinnyének rendkívül jó a kalória- és a rosttartalma, valamint az ásványi anyag összetétele, antioxidáns tartalma miatt pedig jótékony hatással van a daganatos betegségek megelőzésére, az érrendszeri problémákra. A gyümölcsben lévő nagy mennyiségű víz hozzájárul a vese és a húgyhólyag átmosásához, és jótékonyan befolyásolja a székrekedést. (hirado.hu, Kossuth Rádió, Napközben)

Kapcsolódó cikkeink