Kiváló minőség olcsóbban

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 10. 21:16

Míg a VHT a magyar sertéshús minőségét és hírnevét igyekszik visszaállítani, addig a kormány a hústermelő ágazat kifehérítésén, illetve versenyképessé tételén dolgozik. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke év eleji sajtótájékoztatóján elmondta:

sertes

– A sertésstratégia célul tűzte ki a 30 százalék körülire becsült feketegazdaság csökkentését, illetve az áfacsalások mérséklését. Ezt szolgálta 2014. január 1-jétől az élősertés áfájának, idén január 1-jétől pedig a tőkehús áfájának csökkentése 27 százalékról 5 százalékra. Ennek első jótékony jelei már mutatkoznak. A sertések száma gyarapszik az országban, már 3 millió felett jár, és érezhetően csökkent az áfacsalások száma.

Az iparág támogatása mellett a háztartások is jobban járnak az áfacsökkentés kapcsán. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter január végén Vecsésen, a helyi COOP-boltban tájékozódott a hústermékek árcsökkenéséről. A helyszínen is bemutatott példára hivatkozva kiemelte, hogy a sertéstőkehúsok áfájának 5 százalékra csökkentésének hatására a fogyasztói árak akár 17 százalékkal eshetnek:

– A vásárlók, mivel éppen a sertéshúsra költik a legtöbbet, ezzel országos szinten egy év alatt mintegy 25 milliárd forintot spórolhatnak meg. Ám ez az intézkedés a sertéságazat fehérítését is szolgálja. Az importáru és a csalók miatt a korábbiakban nagyon komoly arányt, egyesek szerint akár 30 százalékot is elért a sertés termékpályán a feketeforgalom aránya. A legális fogyasztás bővülésével a feketekereskedelem is visszaszorul.

Csepeli Lajos, a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke a kereskedők legfontosabb szempontjára, a vásárlókra helyezte a hangsúlyt:

– A COOP-nál örülünk a forgalmi adó mérséklésének, hiszen a sertéshús áfájának csökkentése a fogyasztói árakban is megjelenik. Ha pedig a vásárló bejön hozzánk húst venni, minden esélyünk megvan arra, hogy mást is vegyen.

Kapcsolódó cikkeink