Kiváló kalászos gabona és kukorica termést várnak idén a szakemberek

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 06. 05. 11:22

Rendkívül jó állapotú a kalászos gabona a földeken, az idei termés messze meghaladhatja a legutóbbi öt év átlagát. Így van ez a kukorica esetében is, amely az előrejelzések szerint jelentősen többet ígér a tavalyi termésmennyiségnél.

Jelenleg az 1,6 millió hektáron termelt kalászos növényállományok igen jó állapotban és kondícióban vannak, a katasztrofális tavalyi évvel ellentétben rendkívül jó termés várható idén, hangzott el a meghatározó növényvédőszer gyártó és forgalmazó Syngenta Kft. hagyományos Szer-Show-ján, amelyet ebben az évben is Enyingen és Hajdúböszörményben tartottak csaknem ezer gazdálkodó részvételével.

Kalászos gabonák között legnagyobb arányt az őszi búza képezi, amelyet az ország minden területén, köztük legnagyobb mértékben Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, valamint Bács-Kiskun megyékben termelnek. Bíró János marketingigazgató kifejtette: bár a gombabetegségek felléptek az őszi kalászos állományokban, a gazdálkodók zöme tervszerűen védekezett a levélszárító betegségek ellen.

Rekordtermést ígér az idei szezon a kukoricatermelőknek is. Az ország kiemelkedő kukoricatermelő megyéiben – Fejér, Somogy, Tolna, Békés, valamint Hajdú-Bihar megyékben és a többi hazai gazdaságban a vetési kedv viszonylag magasnak bizonyult. Az időjárási körülmények jelenleg kedvezőek a kukorica fejlődésének. Az idei évben a tavalyi extrém időjárási viszonyok negatív hatásának, az alacsony termésátlagoknak köszönhetően, illetve a vetésváltás szükségessége miatt enyhe vetésterület csökkenésre lehetett számítani, de a megvalósult vetésterületben nem tapasztalható számottevő csökkenés, mondta Tóth-Csantavéri Szilvia kukorica termékmenedzser.

Vajda Beáta, az olajos növények szakértője elmondta: a repce vetésének nem tett jót a szélsőségesen aszályos szezon kezdet, viszont az októberi és novemberi csapadéknak köszönhetően kellő fejlettséggel mentek a télbe. A március közepi lehűlés a telet jó fejlettséggel váró növényeknek nem okozott komoly gondot, így ezeken a helyeken jó termés várható. A kihívásokkal teli szezonkezdés ellenére a napraforgók is biztatóan néznek ki.

– Hivatalos jelentések szerint 196 ezer hektáron vetettek repcét 2012 őszén, mi úgy látjuk, hogy körülbelül 150-160 ezer hektár telelt át megfelelő kondícióban, a többi kifagyott, vagy kitárcsázták. Legnagyobb arányban Vas, Zala, Somogy, Borsod-Abaúj Zemplén megyékben termelnek a gazdák repcét. Tavalyi évben a hivatalos jelentés szerint 617 ezer hektáron – kiemelkedő mennyiségben Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyékben termett napraforgó, az idei szezonban is körülbelül ekkora területen található a növény.

Az enyingi és a hajdúböszörményi rendezvények tematikáját szokás szerint a főbb szántóföldi kultúrák, így a kukorica, a kalászosok, a napraforgó és a repce adták. A Szer-Show-nak a célja a növényvédelmi és fajtahasználati technológiai bemutatáson keresztül a termelés hatékonyságának javítása, illetve a termelők közötti információátadás platformjának biztosítása. Azt gondoljuk, az idei találkozók jól szolgálták ezt, értékelt Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója.

Kapcsolódó cikkeink