Kiválik egy elit?

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 30. 23:21

A Hungexpo és számos szakmai szövetség kölcsönösen támogatják egymás munkáját. A szoros együttműködés előnyeit Pataki János, a cukrászok ipartestületének elnöke is mindig örömmel taglalta vele készült interjúinkban. A szakkiállítások idejére szervezett cukrászversenyek a közelmúltban viszont nem a várt módon alakultak – a szakemberrel erről, és a szakma helyzetéről beszélgettünk.

Miért marad el a Cukrász Világbajnokság közép-európai regionális selejtezője?

– Az érintett országok szövetségei különböző problémákra hivatkoztak, többnyire az anyagiak előteremtése ütközött nehézségekbe. Nálunk az érdektelenség okozta a legnagyobb gondot, akárcsak az őszi Év Cukrásza és Év Junior Cukrásza versenyeken. Sokszor, sok fórumon elemeztem ennek okait, de egy biztos, nem lehet mindent a pénzre fogni. Tudomásul kell venni: nincs megfelelő új cukrászgeneráció! A fiatalokat alig motiválja valami, a szakmai oktatás szintje pedig rendkívül alacsony, ami persze nem is csoda, hiszen a diákokat nem kis részben olyanok tanítják, akik évek, évtizedek óta nem tették be a lábukat működő cukrászműhelyekbe. Lemaradunk a világtól!

Nem túl fényes jövőkép…

– Vannak kiváló cukrászataink: az ismert nagy cukrászdinasztiák és jó néhány fiatal, akik külföldön tanulták a szakmát, 21. századi üzletet vezetnek. Így viszont jó úton vagyunk afelé, hogy elszakadjon valamiféle elit, a minőségre és kreativitásra építő szűk réteg a szakma többi részétől. A válság a beruházások visszafogását hozza, és a túlélést nem biztos, hogy az olcsó, rossz minőségű alapanyagok használata biztosítja. Gondolkodni is kellene, alkotni, „magunkhoz térni” a külföldi üzletek kirakatai előtt – sajnos itthon alig látom a fejlődést, a felébredő érdeklődést. Olyan forradalmi változások, amiket a hazai gasztronómia más területein látunk, itt aligha várhatók!

Biztató eredményekről beszámolhatunk?

– Persze! A szakma sok szempontból egységes, megszűnt a néhány évtizede még jól érzékelhető szakmai féltékenység, sokan eljönnek a rendezvényeinkre, nem kevesen jótékonykodnak. A fagylaltok területén igazi pozitív változásokról beszélhetünk: egyre többen vesznek részt fagylaltversenyeinken. Újra látókörbe kerültek a hagyományos magyar sütemények, forgalomnövelő hagyomány lett az Ország tortája projektből, és némi összefogással lökést kaphatnak az Év Cukrásza versenyek is.

Kapcsolódó cikkeink