Kiválik egy elit?
A Hungexpo és számos szakmai szövetség kölcsönösen támogatják egymás munkáját. A szoros együttműködés előnyeit Pataki János, a cukrászok ipartestületének elnöke is mindig örömmel taglalta vele készült interjúinkban. A szakkiállítások idejére szervezett cukrászversenyek a közelmúltban viszont nem a várt módon alakultak – a szakemberrel erről, és a szakma helyzetéről beszélgettünk.
Miért marad el a Cukrász Világbajnokság közép-európai regionális selejtezője?
– Az érintett országok szövetségei különböző problémákra hivatkoztak, többnyire az anyagiak előteremtése ütközött nehézségekbe. Nálunk az érdektelenség okozta a legnagyobb gondot, akárcsak az őszi Év Cukrásza és Év Junior Cukrásza versenyeken. Sokszor, sok fórumon elemeztem ennek okait, de egy biztos, nem lehet mindent a pénzre fogni. Tudomásul kell venni: nincs megfelelő új cukrászgeneráció! A fiatalokat alig motiválja valami, a szakmai oktatás szintje pedig rendkívül alacsony, ami persze nem is csoda, hiszen a diákokat nem kis részben olyanok tanítják, akik évek, évtizedek óta nem tették be a lábukat működő cukrászműhelyekbe. Lemaradunk a világtól!
Nem túl fényes jövőkép…
– Vannak kiváló cukrászataink: az ismert nagy cukrászdinasztiák és jó néhány fiatal, akik külföldön tanulták a szakmát, 21. századi üzletet vezetnek. Így viszont jó úton vagyunk afelé, hogy elszakadjon valamiféle elit, a minőségre és kreativitásra építő szűk réteg a szakma többi részétől. A válság a beruházások visszafogását hozza, és a túlélést nem biztos, hogy az olcsó, rossz minőségű alapanyagok használata biztosítja. Gondolkodni is kellene, alkotni, „magunkhoz térni” a külföldi üzletek kirakatai előtt – sajnos itthon alig látom a fejlődést, a felébredő érdeklődést. Olyan forradalmi változások, amiket a hazai gasztronómia más területein látunk, itt aligha várhatók!
Biztató eredményekről beszámolhatunk?
– Persze! A szakma sok szempontból egységes, megszűnt a néhány évtizede még jól érzékelhető szakmai féltékenység, sokan eljönnek a rendezvényeinkre, nem kevesen jótékonykodnak. A fagylaltok területén igazi pozitív változásokról beszélhetünk: egyre többen vesznek részt fagylaltversenyeinken. Újra látókörbe kerültek a hagyományos magyar sütemények, forgalomnövelő hagyomány lett az Ország tortája projektből, és némi összefogással lökést kaphatnak az Év Cukrásza versenyek is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Csütörtöktől fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája
Elsősorban a hazai turistákra, valamint a környező országokból érkező vendégekre…
Tovább olvasom >Samponutántöltés – A nap képe
Svéd fenntarthatósági megoldás – ráadásul a felirat szerint a megtakarítás…
Tovább olvasom >Május 17-én minden út a sörfőzdékhez vezet!
Hétvégén, május 17-én, szombaton országos program keretében nyílnak meg az…
Tovább olvasom >