Kivágatta szőlőjét a legismertebb alföldi borász

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 30. 00:01

Kivágatta az összes szőlőjét Csongrád megye egyik legnevesebb borásza. Az ásotthalmi Somodi Sándor a Délmagyarországnak úgy nyilatkozott, hogy nem érte meg a vesződség, a borászat mellett viszont továbbra is kitart.

A boros szakma legnagyobb elismerését, a Pannon Bormíves Céh tagságát az Alföldről elsőként megszerző szakember a napilapnak elmondta: jövőre lesz 20 éves borászata, amely eddig hét hektárról szüretelt és évi 20-25 ezer palackot állított elő. A probléma gyökerei szerinte 20 évre nyúlnak vissza, akkoriban 130 ezer hektárról szüretelt az ország ez mostanra 60 hektárra apadt. „Azt hittük, amikor a nagyüzemek megszűntek, és tőke nélkül, de felvettük a kesztyűt a több százéves francia és portugál nagybirtokokkal, hogy a jó bor is kell. Nem így lett, az ipari mennyiségű bor felé ment a világ.”
Somodi Sándor családi ültetvényére a 2002-es téli fagy mért döntő csapást, azóta csak a veszteséget termelte. A szakember azonban nem kesereg, borász marad, szőlő nélkül. Több szőlész kollégájával közösen termelik meg a szükséges mennyiséget. Eddig is vásárolt szőlőt a Mátrából, Badacsonyból és a csongrádi borvidékről. Azt mondta a napilapnak, ezekből készíti majd a szőlő természetes szépségére, a tájra, a fajtára, az évjáratra jellemző borokat.Kapcsolódó cikkeink