Kiüresedett a hungarikumtörvény tervezete

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 01. 13:10

A tavalyi támogatás után „házon belül” fúrják a hungarikumtörvény tervezetét – írja a Népszabadság Online. A szaktárca javaslata nem szól sem hungarikum-intézményrendszerről, sem e speciális nemzeti értékek támogatásáról. Mindössze egy marketingcélokra, pénzért használható védjegy jelenti a minősítéssel megszerezhető, jogszabályban rögzített előnyt.

2008 novemberében az akkor ellenzéki Fidesz képviselője, Simicskó István javaslatára, végül teljes parlamenti támogatással elfogadott határozat született arról, hogy a hagyományos nemzeti értékeket, az úgynevezett hungarikumokat hivatalosan deklaráló és védelmüket biztosító jogszabályt készítsen a kormány. A törekvés bekerült a Fidesz–KDNP-kormány programjába is.

Nyáron még ennek szellemében készült a koncepció a Lezsák Sándor parlamenti alelnök által irányított, Birinyi József szakmai vezetésével működő Parlamenti Hungarikum Munkacsoportban (PHM). Ez egy önálló, belföldön felállított, de megyei szervezetekre épülő hivatali hálózatot, és a határainkon kívül működő önkéntes rendszert képzelt el a legfontosabb nemzeti értékek rendszerezésére és minősítésére, valamint a későbbiekben menedzselésükre. Egy nyilvános konferencián elhangzott beszéd szerint 0,5 százalékkal számoltak a terv kidolgozói, amely az előterjesztők szerint a 2009-es GDP-t figyelembe véve mintegy 17,5 milliárd forint.

Ehhez képest jelentős visszalépést jelent az agrártárca szakmai egyeztetésre szétküldött tervezete. Az állami intézményrendszer kiépítése helyett a kormányelőterjesztés szerint ott lesz a hungarikumokat összegyűjtő és szükség esetén menedzselő helyi és megyei értéktár, ahol az önkormányzat arra saját – egyébként is szűkös – keretéből pénzt és munkaidőt szán. Vagyis a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hungarikum törvénytervezete nem kíván forrást biztosítani a települési, megyei és határon túli értéktárak felállítására, működtetésére. A rendszert felügyelő, a kitüntetett helyzetű vidékfejlesztési miniszter irányítása alatt működő Hungarikum Nemzeti Tanács sem kap önálló keretet.

A Népszabadság tárcától származó nem hivatalos információi szerint – ha egyáltalán a törvénytervezet eljut a parlamenti szavazásig – a hungarikumrendszer működtetése révén próbálja az agrártárca legalább részben ellensúlyozni azt a költségvetési intézkedést, amelynek nyomán az agrármarketingre korábban fordítható összegek jelentős részét a fejlesztési minisztériumhoz csoportosították át.

A Népszabadság információi szerint könnyen elképzelhető, hogy a hungarikumtörvény egyelőre – legalábbis jelenlegi formájában – nem kerül a parlament elé. Sok értelme nem is lenne, mert a törvény működtetésére jelen pillanatban gyakorlatilag egyetlen forint költségvetési pénz sincs elkülönítve. Arra pedig az önkormányzatok többsége anyagilag képtelen, hogy a rendszer működéséhez nélkülözhetetlen helyi értéktárakat létrehozza és fenntartsa. A VM hivatalos álláspontja szerint viszont a tervezetet a tavaszi parlamenti üléssorozaton napirendre veszik a képviselők.

A szaktárca törvénytervezete szerint a hungarikum „olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely több évszázada vagy nemzedékek során, vagy akár a közelmúltban történt létrejötte és nemzetközi szintű elismertetése után belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, és amelyet a külön jogszabályban meghatározottak szerint végzett egyedi értékelés eredményeként, vagy a már korábban elvégzett nemzetközi, továbbá hazai szakmai vagy jogi elismertetést követően a Hungarikum Nemzeti Bizottság (a továbbiakban: HNB) hungarikummá minősít”.

Kapcsolódó cikkeink