Kiugrást jelenthet az innováció

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 30. 12:23

Az Európai Unió fokozatosan lemarad az innovációs szabadalmak és hasznosításuk területén, miközben az USA és Ázsia egyes országai elhúznak. A folyamat megállítására az Európai Unió stratégiát épít. Az Ernst & Young „Az egyszerűség ereje” című tanulmánya egy háromlábon álló, letisztultabb EU-s innovációs politika felé vezető utat mutat be. A média képviselőit Havas Balázs, az Ernst & Young vezérigazgatója tájékoztatta, hogy a 15 ország 680 üzleti és innovációs vezetője megkérdezésén alapuló kutatás egyértelműen rávilágított, egyszerűbb, átláthatóbb, kevésbé bürokratikus, egységes európai innovációs politikára van szükség. A 3 csomag a kormányzatok, a kapcsolatok és a társadalmi célok területén fogalmaz meg ajánlásokat.

Dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke a NIH ezen kihívásokra nyújtott válaszait és további terveit mutatta be: „A Nemzeti Innovációs Hivatal útjára indította a KFI Tükör sorozatot, amely a magyar gazdaság kulcsfontosságú ágazatait hivatott KFI-ben betöltött szerepük szerint bemutatni. A most megjelent szakmai jelentésünk rámutat, hogy az IKT szektor KFI vonatkozásban is kitörési pont lehet idehaza. Ezen túlmenően a hazai KFI szereplők hálózatosodását elősegítendő létrehoztuk a Kaleidoszkóp (www.kaleidoszkop.nih.gov.hu) információs rendszerünket, amely a Hivatal webes szolgáltatási felületeként is funkcionál.”

A sajtótájékoztatót szakmai konferencia követte, ahol a szakértők – Szabó István, a NIH főosztályvezetője, Bindics Judit, az Ernst & Young szakértője, Dr. Urbán László a Suzuki Zrt. vezérigazgatója és Hajdárné Molnár Elvira, a Pemü Zrt. vezérigazgatója – a kutatás-fejlesztés és az innovációt érintő aktuális kérdéseket taglalták előadásaikban. A közönség soraiban a hazai innováció jelentős alakjai és számos vállalkozó – többek között a Graphisoft tulajdonosa, a Közlekedéstudományi Intézet igazgatója – is aktív hozzászólásaikkal és kérdéseikkel tették élővé és interaktívvá az eseményt.

Kapcsolódó cikkeink