Kitörő optimizmus a német gazdaságban

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 14. 12:48

A várt -12 ponttal szemben +5,4 pontra ugrott februárban a mannheimi ZEW kutatóintézet februári konjunktúraindexe és ezzel tavaly május óta emelkedett ismét a pozitív tartományba a mutató. Januárban még -21,6 ponton járt az index, tehát jelentős javulásról beszélhetünk a német vállalatok konjunktúra várakozásaiban.

A jelenlegi helyzet megítélés alindex a +30 pontos várakozáshoz képest +40,3 pontra ugrott a januári +28,4 pontról.

A ZEW kutatóintézet közleménye szerint az adatok arra utalnak, hogy a közelmúltban megfigyelt gazdasági lendületvesztés várhatóan nem lesz tartós, az Egyesült Államokból érkező kedvező makroadatok pedig növelik annak esélyét, hogy egyre inkább stabilizálódik a globális üzleti környezet. A görög hitelcsomaggal kapcsolatos előrehaladás is feltehetően csökkentette a bizonytalanságot az eurózónában a kutatóintézet meglátása szerint és mindez növeli annak esélyét, hogy a német gazdaságban a második félévben enyhe gazdasági növekedésgyorsulás alakuljon ki. A magyar kormányfő minapi nyilatkozataiban egyébként éppen erre a második félévi nyugat-európai gazdaságélénkülésre “alapozott” – írja a portfolio.hu.

Ezzel szemben csupán 0,4 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít az idén Németországban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a német kormány 0,7 százalékos várakozásával szemben. Tavaly a német GDP 3,0 százalékkal nőtt a 2010. évi 3,7 százalék után. A német gazdasági miniszter a jövő évet tekintve bizakodó, szerinte a német GDP 2013-ban már 1,6 százalékkal gyarapszik – közli az mfor.hu.

Kapcsolódó cikkeink