Kitart a szeszpiac

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 06. 00:04

Nem rengette meg a szeszpiacot a nyári jövedéki adó és áfaemelés. A Nielsen piackutató adatai szerint a keserűk fogyasztói ára 6%-kal emelkedett, ám az Auchan és Tesco szóvivői szerint nem tört meg a vásárlási kedv.

A Nielsen adatai szerint a jövedéki adó nyári 6.3%-os emelése és az áfa 20-ról 25%-ra való emelése a whisky piacán 14, a pálinka piacán 10, a vodka piacán 7, a keserűk piacán pedig 6%-os fogyasztóiár-emelkedést eredményezett.
A Népszabadságnak nyilatkozó Guillemot Katalin, az Auchan szóvivője szerint az adóemelés és a válság sem rázta meg az alkoholos italok piacát, a cégnél darabszámra és értékre is nőtt a termékkör forgalma. Elsősorban a sör, pálinka és keserűk eladásai nőttek. A Tesco szóvivője is ezen véleményt erősíti meg, az alkoholok piaca alig változott.
Ehhez képest a harmadik negyedévben a Zwack számaiban már érdemi visszaesés volt tetten érhető a válság hatására, azonban a menedzsment jelezte, hogy a negyedik negyedben a visszaesés mértéke sokat csökkenhet – írja a Portfolio.hu a Népszabadság összeállítása nyomán.

Kapcsolódó cikkeink