Kissé emelkedett a GKI-Erste konjunktúra-index

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 04. 24. 09:37

Áprilisban kissé emelkedett a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke, s ezzel elérte januári szintjét. A GKI (www.gki.hu) által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti és a fogyasztói várakozások is valamivel jobbak lettek a márciusinál.

Az üzleti szférán belül áprilisban a kereskedelem kivételével minden ágazatban változatlanok maradtak vagy csak minimálisan javultak a várakozások. Az ipari bizalmi index áprilisban stagnált; az elmúlt időszaki termelés megítélése nem változott, a termelési kilátásoké javult, a rendelésállományé romlott, de ez utóbbin belül az exportrendeléseké jobb lett. A készleteket kissé nagyobbnak érezték a válaszolók. Az építőipari bizalmi index valamicskét javult: az előző háromhavi termelés megítélése némileg kedvezőbbé vált, a rendelésállományé gyakorlatilag nem változott. A legjelentősebb mértékben a kereskedelmi bizalmi index értéke emelkedett, de továbbra is bennmaradt az elmúlt másfél évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció, a készletek és a rendelések megítélése egyaránt kedvezőbb lett. A szolgáltatói bizalmi index áprilisban stagnált. Az üzletmenet megítélése nem változott, az elmúlt időszaki forgalomé javult, a következő időszaké romlott.

Az áremelési szándék áprilisban az ipari és a szolgáltató cégeknél gyengült. Az építőiparban az áremelésre és árcsökkenésre számító cégek aránya gyakorlatilag megegyezett, a válaszadók döntő többsége továbbra is változatlan árakra számított. A kereskedelmi cégek körében tovább csökkent az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke enyhén nőtt. A fogyasztók inflációs várakozása is erősebb lett. A foglalkoztatási szándék a kereskedelem kivételével minden ágazatban, ha csak kicsit is, de erősödött, a kereskedelemben azonban gyengült, s nőtt a munkanélküliségtől való félelem a lakosság körében is. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban valamivel jobb lett, a kereskedelemben nem változott, az építőiparban és a szolgáltató szektorban valamint a lakosság körében némileg romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index áprilisban a márciusi csökkenést követően kissé emelkedett. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét jobbnak, a következő egy évben várható megtakarítási képességét alig jobbnak érezte, mint az előző hónapban. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenre vonatkozó vásárlási feltételeit javulónak, a következő egy évre vonatkozót inkább stagnálónak érzékelte.

Kapcsolódó cikkeink