Nőtt a kiskereskedelmi forgalom októberben

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 22. 13:45

A kiskereskedelmi üzletek októberben 0,6 százalékkal nagyobb volumenű forgalmat bonyolítottak le, mint az előző év azonos időszakában, ezzel elmozdultak a holtpontról az eladások – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleménye szerint a 0,6 százalékos bővülési ütem pozitív üzenet lehet az év utolsó két hónapjának forgalomemelkedésére nézve.

A KSH közleménye szerint az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2011 októberében 708 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

Az év első tíz hónapjában 6.386 milliárd forint forgalom realizálódott, az egy hónappal korábbihoz képest – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegi elmozdulást nem mutatott.

Az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek eladásai 2011 októberében 0,7 százalékkal nőttek, az év első tíz hónapjában lényegében nem változtak. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 2011 októberében 2,2 százalékkal, így az első tíz hónapban 0,5 százalékkal nőtt.

Októberben az üzlettípusok többségében nagyobb volumenű forgalom bonyolódott le, mint egy évvel korábban. A bútor-, a háztartásicikk-, valamint az építőanyag-üzletek átlagos növekedést értek el. Folytatódott az iparcikk jellegű vegyes üzletek, a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk- és az illatszerüzletek, valamint továbbra is kiemelkedő volt a csomagküldő hálózat forgalomnövekedése. Ugyanakkor csökkent a forgalom volumene a gyógyszer- és gyógyászati üzletekben, továbbá a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben, de az utóbbi esetében a csökkenés mértéke a korábbiakhoz képest mérséklődött.

A KSH adatai szerint az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene az év minden hónapjában csökkent, 2011 októberében 3,3 százalékkal, így az első tíz hónapban 1,9 százalékos volt az elmaradás 2010 azonos időszakához képest.

Az NGM felhívja a figyelmet arra, hogy az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének volumenében regisztrált visszaesés jelentősen rontotta az amúgy kedvező fordulatot mutató kiskereskedelem teljesítményét. Ennek figyelembe vétele nélkül 1 százalék felett lett volna a termékforgalom növekedése – hangsúlyozza a tárca.

A KSH adatai szerint az egy hónappal korábbihoz mérten – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem októberi volumene hasonló értéket mutatott, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,9 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kutaké 3,1 százalékkal csökkent.

Az Eurostat december 5-én megjelent sajtóközleménye szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2011 októberében a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában stagnáltak, az eurózóna országaiban 0,4 százalékkal mérséklődtek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 12 tagállamban bővülést, 9-ben csökkenést, 1-ben azonos értéket mutatnak. A térség legfejlettebb országai közül Németországban 1,4, Franciaországban 3,8, az Egyesült Királyságban 2 százalékkal nőtt a forgalom volumene.

Az NGM a közleményben kiemeli, hogy Magyarország európai összehasonlításban nagyon jól teljesített, részben az egykulcsos adónak köszönhetően, illetve a magas törlesztő részletek ellenére.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai Magyarországon októberben – az előző év magasabb bázisához képest – 8,8 százalékkal, 2011 első tíz hónapjában 6,5 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink