Kínai cég veheti meg a Syngentát

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 03. 11:10

Folytatódik az amerikai Monsanto és kínai állami tulajdonú Nemzeti Vegyipari Társaság –közismertebb nevén a ChemChina – közötti küzdelem a svájci Syngenta megszerzéséért – írja a Világgazdaság Online.

syngenta

A másfél éve zajló licitben most a kínaiak állnak nyerésre a szerdán tett 43 milliárd dolláros ajánlatukkal. A helvét agrárvegyipari cégóriás menedzsmentje azt javasolja a részvényeseknek, hogy fogadják el a felvásárlási ajánlatot, amely az eddigi legnagyobb volumenű üzlet lenne kínai cégek részéről. Maga Michael Demaré vezérigazgató videóüzenetben vette pártfogásába a részvényenként 482 dollárról szóló készpénzes ajánlatot, amely tartalmaz egy 5 dolláros rendkívüli osztalékot is.

A ChemChina számára a Kínában zajló mezőgazdasági reform, a modernizáció műszaki-technológiai támogatásához lenne kiemelten fontos a svájci cég megszerzése – ezt Ren Jianxin elnök jelezte, ugyancsak videoüzenetben. A kínaiak egymilliárd dollárral fejelték meg korábbi, elutasított ajánlatukat. így a felkínált 43 milliárd éppen 7 milliárd dollárral magasabb a Syngenta jelenlegi piaci értékénél, még úgy is, hogy a hírre az árfolyam 6 százalék feletti mértékben erősödött.

Tavaly a rivális Monsanto 47 milliárd dollár értékű összeolvadásra tett javaslatot – igaz, készpénzkímélő formában. Hugh Grant vezérigazgató egyébként korábban jelezte, hogy nem mondtak le a Syngentáról, elképzelhető, hogy emelni fogják a tétet. A Syngenta azután vált felvásárlási célponttá, hogy a nyersanyag- és élelmiszerárak drasztikus csökkenése miatt a gazdálkodók egyre kevesebbet költenek a vetőmagokra és növényvédőszerekre és ez a gyártók nyereségén is meglátszik. A Syngenta frissen közzétett negyedik negyedéves jelentésében 17 százalékkal alacsonyabb, 1,3 milliárd dolláros profitról adott számot. (Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink