Kínai testvért kap a Costes Downtown
Az egyik Michelin-csillagos magyar étterem, a Costes Downtown is jelen lehet a Kínában most épülő mesterséges sziget, az Ocean Flowers gasztrosétányán – olvasható a Világgazdaság Online-on.
fotó: costesdowntown.hu
Az erről szóló szerződést már alá is írta Gerendai Károly, akinek éttermét a térségből egyedüliként választották ki a dubaji Pálma-szigetnél is nagyobb attrakciónak szánt ingatlanfejlesztés szervezői. A bővebb listán még 150 Michelin-csillagos étterem szerepelt a világ minden tájáról, közülük végül ötven vállalkozás tulajdonosával szerződött le a beruházást fémjelző Evergrande csoport – tájékoztatta a Világgazdaságot Gerendai Károly, az étterem tulajdonosa.
A dél-kínai Hainan mellett formálódó sziget területe több mint 940 hektár, vagyis csaknem tízszerese a budapesti Városligetének. A 2020-as átadással beharangozott beruházás költsége meghaladja a 24 milliárd dollárt, amiből a világ legnagyobb konferencia-központja, egy hétcsillagos és 58 felső kategóriás hotel, valamint luxuslakások és mindenféle szolgáltatást biztosító épületek, egyebek között kastélyszálló, bevásárlóközpontok, jégpálya, arborétum és amfiteátrum épül, miközben a projekt 28 múzeum létrehozását is tartalmazza.
A százezer ember kiszolgálására méretezett mesterséges városban nyolc gasztrosétány épül, ezek egyikén kap helyet a Costes Downtown kínai testvére, egy 68 férőhelyes étterem.
Mint Gerendai Károly elmondta: az ingatlanfejlesztő nagyvonalú ajánlattal, teljesen felszerelt üzlethelyiséggel várja Michelin-csillagos éttermét, pontosabban az annak know how-jával üzemelő hasonmását. Az éttermet körülbelül egymillió euróból építi meg a Costes Downtown számára a beruházó, a magyar fél befektetése – számításaik szerint – 200 ezer euró lesz, ami nagyjából a kiutazások és a kinti személyzet betanításának költségét foglalja magában.
Az üzletnyitás legfontosabb részletkérdéseire kiterjedő tárgyalások miatt ősszel utazik Kínába a Costes tulajdonosa, a már aláírt alapszerződés ugyanis csak a keretfeltételeket rögzíti.
A magyar Michelin-csillagos étterem képviseletében az üzletember nyolc évre szóló megállapodást írt alá.
Gerendai Károly nem tudja, hogy a kínaiak által presztízskérdésként kezelt gasztronómiai koncepció kidolgozói milyen szempontok alapján választották ki a meghívott Michelin-csillagos éttermeket, de szokatlanul kedvező feltételekkel csábítják őket a világszenzációnak szánt szigetre. (vg.hu, Sándor Tünde)
Kapcsolódó cikkeink
Kínai gazdaságélénkítés – a befektetők szem elől tévesztik a lényeget
Az alapanyagpiacokat övező hangulat szeptemberben döntő fordulatot vett, amikor Kína…
Tovább olvasom >Fine Dining: az ősi Kína gasztrotörténetei címmel nyílt kiállítás a Néprajzi Múzeumban
Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei címmel nyílt kiállítás kedden…
Tovább olvasom >Kínában kezdett gyártani a magyar 77 Elektronika Csoport által alapított vállalat
Az első magyar gépipari beruházást valósította meg Kínában a száz…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megugrik az európaiak utazási kedve: A 2024-es év őszi és téli szezonjának utazási trendjei
Az Európai Utazási Bizottság (ETC) legújabb kutatása szerint jelentős növekedés…
Tovább olvasom >Hello METRO, HelloPay!
Júliustól a METRO kínálatából, valamint a nagykereskedelem értékesítőin keresztül országszerte…
Tovább olvasom >Közel 13 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma Romániában 2023 első kilenc hónapjában
Romániában 12,8 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma 2023 első…
Tovább olvasom >