Kínában kubai szivarral füstölnek

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 16. 11:00

Hatmillióval több szivart exportált Kuba tavaly, mint 2009-ben, de az iparág teljesítménye így sem éri el a 2008-as 100 milliós exportot -. Az egyre több helyen bevezetett dohányzási tilalmaknak következtében a kubai szivarok új célpontja Ázsia, elsősorban Kína lett.

Az egyre több ország által bevezetett dohányzási tilalmak, valamint a gazdasági válság negatív hatásai ellenére 2010-ben újra nőtt az eladott kubai szivarok száma világszerte – írja a brit Telegraph a kubai statisztikai hivatal által kiadott adatokra hivatkozva szerdán.

2010-ben 81,5 millió kubai szivart exportáltak, ami több mint hatmillióval több a 2009-es adatnál, igaz Kuba 2008-ban még 100 millió darab szivart exportált. A növekvő szám elsősorban a kubai szivarok iránt egyre érdeklődőbb ázsiai piacnak – elsősorban Kínának – köszönhető, ahol a kubai szivar az újgazdagok számára egyfajta státuszszimbólummá vált – idézi a brit Telegraph a szivarok exportjáért felelős Habanos cég marketingigazgatóját.

Kína ma már a harmadik leggyakoribb célpontja a kubai szivaroknak Spanyolország és Franciaország után. Az Habanos egyre többféle szivarkát gyárt, hogy a férfiak a munkahelyi szünet során is rágyújthassanak, de a női dohányosok számára is terveztek már szivart. Mindezt úgy, hogy az Egyesült Államok több mint tíz éve embargót vetett ki a Kubában gyártott termékekre.

A néhány centbe kerülő, rosszabb minőségű, a kubai lakosok számára gyártott szivarok iránti kereslet is nőtt. Ebből közel 300 millió darabot gyártottak tavaly, ez a szám 2008-ban még csak 278 millió darab volt – írja a brit Telegraph nyomán az origo.

Kapcsolódó cikkeink