Kína tovább nyitja piacát az afrikai áruk előtt

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 07. 00:00

Kína létrehozza az afrikai áruk kiállítóközpontját, hogy ezzel is elősegítse a fekete kontinensről érkező termékek importjának növekedését – jelentette be a kereskedelmi tárca.

Az 5000 négyzetméter alapterületű központ helyszínéül az aprócikkek legnagyobb nagybani piacának is helyet adó kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartományi Jivu (Yiwu) várost választották.
Itt a kínai és külföldi vásárlók előtt bemutatkozási lehetőséget kapnak az afrikai termékek, az exportáló vállalatok számára megkönnyítik a kereskedés lebonyolítását. Kína ezzel együtt támogatja a hazai cégeket abban, hogy építsenek 3-5 kereskedelmi, logisztikai központot Afrikában, hogy a helyi gyártóknak és kereskedőknek nyújtott szolgáltatással megkönnyítsék a kínai piacra jutást.
2012 végéig Kína nullára csökkenti a vele diplomáciai kapcsolatban álló – kevésbé fejlett – afrikai országokból származó import termékek 95 százalékának a vámját. A Kína-Afrika közötti kereskedelmi forgalom 2009-ben 91 milliárd dollár volt – írja a ProfitLine.hu.

Kapcsolódó cikkeink