Kína már többet exportál, mint Németország

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 07. 00:00

Az export-világranglistán Kína megelőzte Németországot – derül ki a Global Trade Sevices októberi jelentéséből. 2009 első 10 hónapjában a kínai vállalatok összesen 957 milliárd dollárnyi árut exportáltak, míg a németek 917 milliárdnyit.

Bár a novemberi és a decemberi export adatokat csak jövő héten teszi közzé a kínai statisztikai hivatal, a kereskedelmi szakértők szinte biztosak benne, hogy most már Kína a világ elsőszámú exportőre. Ebben semmi meglepő nincs, tekintettel arra, hogy az elmúlt évtizedben a kínai export volumene igen gyorsan (átlagosan 20 százalékkal) nőtt.
A válság miatt az exportkereslet jelentősen gyengült, így Németországban 27,4, az USA-ban 21,4, Kínában pedig 20,4 százalékkal csökkent az export volumene. (Németország elsősorban olyan gépeket és beruházási javakat exportál, amelyek kereslete erősebben csökkent, mint az egyéb – részben Kínában előállított – fogyasztási javaké.) A számok láttán érthető, hogy miért sikerülhetett Kínának megelőznie Németországot – írja a portfolio.hu.Kapcsolódó cikkeink