Kína jelentősen csökkentené a felsőkategóriás árucikkek importvámját

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 20. 13:18

Kína már most is a világ második legnagyobb luxuspiaca, ám hamarosan még nagyobb lehet a kereslet: a távol-keleti ország ugyanis a tervek szerint csökkenti a felsőkategóriás cikkek importvámját, hogy ezzel is ösztönözze gazdag állampolgárait a fogyasztásra.

Kína legmagasabb import vámot a kozmetikumokra veti ki, mintegy 50 százalékot, 30 százalék terheli az órákat és ékszereket. Ezért több kínai vásárló inkább Hong Kongban, Londonban és Párizsban teszi meg bevásárlókörútjait. Ezen már több kínai miniszter is megpróbált változtatni – jelenti a 21st Century Business Herald.

Az üzleti lap értesülése szerint a kínai pénzügyminiszter még az októberi nemzeti ünnep előtt új adóügyi tervezetet nyújt be a parlamentnek, hogy a kínai felsőosztály már karácsonykor olcsóbban vásárolhassa az olyan márkákat, mint a Christian Dior és a Louis Vuitton.

A tervezet célja, hogy a felsőosztály vásárlásait felpörgetve is növelje a belföldi fogyasztást, s csökkentse Kína exportfüggőségét. Az új adórendszer révén a kozmetikumokat, órákat, ruhákat, táskákat és cipőket érintő vámok jelentősen csökken, esetenként teljesen eltűnik. Kína kereskedelmi és pénzügyi miniszterei a napokban zárt ajtók mögött tanácskoznak a lépésről.

A magas import vámok miatt kínában a felsőkategóriás fogyasztási cikkek 45 százalékkal magasabbak, mint Hong Kongban, s 51 százalékkal haladják meg az amerikai, s 72 százalékkal a francia árakat. Franciaországban egyébként a Kínából érkezik a legtöbb külföldi vásárló: egy felmérés szerint 2010-ben 650 millió eurót hagytak a vámmentes üzletekben – írja a Reuters nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink