Kína ismét vásárol búzát Amerikából

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 10. 11:15

Kína ismét vásárol búzát az Egyesült Államoktól és Kanadától, miután belföldön rekord magasra emelkedett a termény ára, a globális piacokon viszont olcsóbb lett.

A kínai média piaci szereplőkre hivatkozva szerdán arról írt, hogy a kínai malmok több rakomány magas minőségű búzát vásároltak az elmúlt napokban, s megfigyelők szerint amennyiben az árak kedvezőek maradnak, a megrendelések is folytatódnak májusig, a következő betakarítás hozamának piacra kerüléséig. A chicagói értéktőzsde a kínai kereslet következtében fellélegzett, miután november óta, az amerikai készletek és a mérséklődő igény miatt csökkenőben voltak az árak.

A kínai kereskedők Amerikában 380 dolláros tonnánkénti áron vásároltak, míg a legnagyobb kínai termelő Honan tartományban ezen a héten 2550 jüan, vagyis 410 dollár körül mozgott az átlagár. A magas minőségű búzáért Kuangtung tartományban 2700 jüant, vagyis 430 dollárt kellett fizetni tonnánként.
A jelentések szerint Kína még októberben 500 ezer tonna búzát vásárolt Kanadában. Megfigyelők úgy vélik, Peking ugyan megnövelte a heti tartalékmennyiséget, de a gyengébb minőség miatt a piac igényli az új, minőségi árut. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink