A globális bortermelés nem tart lépést a fogyasztással

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 05. 12:04

A világ bortermelése alatta marad a globális fogyasztásnak, emiatt áremelkedés várható a világ borpiacán – figyelmeztet a Morgan Stanley friss elemzésében. Az évek óta növekvő borfogyasztás mára elérte az évi 3 milliárd ládát, miközben az éves termelés csupán 2,8 milliárd láda. A tanulmány szerint négy évtizede nem volt ekkora a hiány a borpiacon, mint most. A globális bortermelés 2004 óta zuhan, egy évtizede még a kínálat 600 millió ládával meghaladta a keresletet.

borozashoz

A Távol-Kelet, elsősorban Kína támaszt egyre növekvő igényt a borra. Évente nagyjából 10 milliónyival nő az a középosztály, amely egyre inkább keresi a jó minőségű, feldolgozott, és európai stílusú élelmiszereket, italokat.

„A kínai borfogyasztás drámai módon nő, a keleti országba irányuló borimport mértéke mára eléri a négymillió hektolitert” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Raskó György. Az agrárközgazdász szerint jelentős tartalékok vannak még az amerikai keresletben is, az egy főre jutó borfogyasztás nem éri el a tíz litert évente (szemben a csaknem 50 literes francia, olasz fogyasztással), a növekedésnek tehát jelentős tartalékai vannak.

Raskó szerint ha a világ borpiacán a kereslet lesz tartósan döntő, akkor az Európai Unió felhagyhat a bortermő területek megszüntetését támogató gyakorlatával, sőt, adott esetben ösztönzőt is vezethet be a jövőben a bortermelésre, szőlőtelepítésre, amit a klímaváltozás is támogat.

Európában tavaly 2004-hez képest 25 százalékkal volt kisebb a bortermelés. A globális kereslet növekedéséből így az újvilági területek húzzák a legtöbb hasznot. Az elmúlt évtizedekben jelentősen bővült az Egyesült Államok, Ausztrália, Dél-Afrika, valamint Argentína és Chile bortermelése. Chile lassan az egyik legjelentősebb szereplővé válik a világ borpiacán. A dél-amerikai ország bortermelése húsz év alatt megháromszorozódott, kivitele pedig a tízszeresére nőtt. Chile borexportjának értéke mára megközelítette a kétmilliárd dollárt.

Tavaly Magyarországon 1,9 millió hektoliter bor termett, ez a mennyiség a hazai fogyasztást sem éri el, hiszen az 2,3 millió hektoliter körül alakul évente. A tavaly tavaszi fagy és a nyári aszály a minőségre nem volt rossz hatással, de a mennyiséget jelentősen csökkentette. Kiemelkedő teljesítményt ugyanakkor nem hozott a 2012-es évjárat. Bár az idei év nem alakult ennyire tragikusan, 2013-ban sem lesz elegendő bor a trend megfordításához. Idén hozzávetőleg 10–15 százalékkal kevesebb bor lesz országosan egy átlagos évvel összevetve. A magyar bortermelés összességében a szokásosnál jóval kevesebb volt az elmúlt néhány évben, ezért hazánkban is egyre fokozódik az import – döntően olasz, kisebb részben ausztrál, afrikai, és amerikai – borok jelenléte. (Braunmüller Lajos, Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink