Kína és India is rábólintott a ChemChina-Syngenta egyesülésre

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 05. 15. 11:00

Kína jóváhagyta a készülő ChemChina–Syngenta egyesülést, majd nem sokkal utána India is áldását adta a „frigyre”, így újabb akadályok hárultak el a kínai-svájci vegyipari megafúzió elől – olvasható az agrarszektor.hu-n. A Syngenta részvényeseinek négyötöde szintén elfogadta a vételi ajánlatot. Az üzlet – bizonyos feltételekkel – korábban az Európai Unió és az Egyesült Államok illetékes hatóságaitól is engedélyt kapott.

syngenta

A kínai és indiai hatóságok mindenféle jogi követelmény, cégleválasztás nélkül engedélyezik a ChemChina–Syngenta fúziót. Emellett a svájci vállalat részvényeseinek 82 százaléka fogadta el a kínai fél 465 dolláros árfolyamon tett ajánlatát május elején, ami jóval több a ChemChina által előzetesen megszabott 67 százalékos alsó küszöbnél. Új igazgatósági tagokat is választanak június 26-án, négy független igazgatót, illetve négy olyan személyt, akiket a kínai óriáscég delegál.

A ChemChina kínai állami vegyipari vállalat 2016 februárjában jelentette be, hogy felvásárolja az elsősorban növényvédő szereket és vetőmagvakat előállító Syngenta vegyipari és biotechnológiai céget. Az üzlet értéke eléri a 43 milliárd dollárt. Az Európai Bizottság azzal a feltétellel bólintott rá korábban a gigaüzletre, hogy a fúzió ne törje le az innovációs és árversenyt. Az összeolvadást az USA és Ausztrália illetékes hatóságai már tavaly jóváhagyták. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink