Kína: egy év alatt 270 millió új bankkártya

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 09. 00:00

A kínai fogyasztók tavaly több, mint 24 ezer milliárd dollár értékben vásároltak bankkártyával, majd egyharmaddal meghaladva 2008. adatait. A pénzintézetek 270 millió új kártyát bocsátottak ki – jelentette be a kínai központi bank.

A Kínai Népi Bank honlapján közzé tett információ szerint a bankkártyával bonyolított pénzügyi tranzakciók száma elérte a 19,7 milliárdot, ami több mint 18 százalékos emelkedést jelent 2008-hoz képest. A kibocsátott új bankkártyák száma tavaly ugyan csökkent, ám ezen belül a hitelkártya igénylések és kiadások jelentősen megszaporodtak a megelőző évhez viszonyítva.
A kínai központi bank múlt év novemberében felhívta a figyelmet a hitelkártya tartozások gyors növekedésére, a kintlévőségek veszélyére, s ezzel a hitelkártya üzletág bővítésének kockázataira.
A bank adatai szerint tavaly az első háromnegyed év végére a kártyás tartozások összege elérte a 7,43 milliárd jüant (1,09 milliárd dollár), ami 126,5 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Ezen belül is tapasztalható volt a hathónapos, vagy annál hosszabb idejű tartozások arányának emelkedése – írja az MTI nyomán a  ProfitLine.hu.

Kapcsolódó cikkeink