Kimondta az igazat az élelmiszerek áremelkedéséről az agrárminiszter – ez vár ránk 2023-ban

Szerző: STA Dátum: 2022. 11. 30. 11:55

Megviseli a fogyasztókat a folyamatos áremelkedés az élelmiszerek terén, sokan kevesebbet vásárolnak, mint korábban. Nagy István agrárminiszter szavai azonban az élelmiszerárstopokról mindenkit megdöbbentettek.

(Fotó: Pixabay)

Az agrárminiszter ugyanis az Inforádióban elmondta, hogy mi az, ami megállíthatja az árak további emelkedését és azt is, hogy várható-e az élelmiszerek árának háború előtti mértékre való csökkenése.

„A háború előtti árak szerintem nem fognak visszajönni, mert a világ egy másik állapotában lesz akkor, amikor vége lesz a háborúnak. De hogy a növekedés nem lesz ekkora, abban ezer százalékig biztos vagyok, így a normális mértékű infláció fog bekövetkezni az élelmiszerek piacán is, mint ahogy az élet más területén is. Az áremelkedések „plafonjánál tartunk, nincs hova már”, hiszen az energiaárak emelkedése már megállt és az inputköltségek szintjét is ismerjük. – mondta  a rádióműsorban az agrárminiszter és kiemelte, hogy az árak a továbbiakban kisebb mértékben nőnek majd a jövőben. Kifejtette, most már ilyen nagymértékű áremelkedések nem várhatók, mert az energiaárak már csúcson vannak, tehát nincs indoka annak, hogy óriási, 10, 20, 30%-os áremelkedések legyenek.

Az árstopról is elmondta véleményét Nagy István

„Azt reméljük, hogy vége lesz ennek, én azt gondolom, hogy a jövő esztendő derekán valamikor ennek be kell fejeződnie, hiszen a háború sem tarthat a végtelenségig. Így mindazok a hatások, amik ennek következtében is bekövetkeztek, ennek jövőre véget kell érnie, és akkor a normális piaci viszonyokat vissza kell tudni vezetni.” – nyilatkozta az agrárminiszter.

Inforadio

Kapcsolódó cikkeink