Kilencedszer is Henkel Art.Award

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 29. 00:00

Idén kilencedik alkalommal hirdeti meg a Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) a Henkel Art.Award. pályázatot, mely az egyetlen átfogó művészettámogatási díj Közép-Kelet-Európa és Közép-Ázsia 31 országában.

A tavalyi évhez hasonlóan, a Henkel, a képzőművészet több területéről várja a jelentkezőket, így pályázni lehet festészet, grafika, fotó, videó és installáció kategóriában. A nyertes a 7000 eurós pénzjutalom mellett lehetőséget kap arra is, hogy hazájában, illetve a bécsi MUMOK-ban 2011-ben saját műveiből kiállítást rendezzen.
A Henkel Art.Award. 2010 díj célja, hogy elismerje a régió kiemelkedő művészeit. A tavalyi évhez hasonlóan idén, a kortárs képzőművészet területéről festészet, grafika, fotó, videó és installáció kategóriákban készült alkotásokkal pályázhatnak a művészek. Az anyagok beadási határideje: 2010. június 10.
A beküldött pályamunkákat egy többlépcsős kiválasztási folyamat során bírálja el a zsűri. Júniusban egy hazai művészekből és szakértőkből álló stáb kiválasztja azt a három pályázót, akik a nemzetközi mezőnybe jutnak. A kurátorokból és múzeumi szakemberekből álló nemzetközi zsűri ezt követően szeptemberben, Bécsben választja ki azt az öt művészt, akit a Henkel Art.Award. 2010 díjra jelöl.
A művészeti díj nyertesét 2010 novemberében, egy díjkiosztó gála keretein belül hirdetik ki Bécsben. A Henkel Art.Award. díjazottja 7000 euró pénzjutalmat kap, és egy lehetőséget arra, hogy hazájában saját kiállítást szervezzen a Henkel támogatásával. A Henkel CEE szakmai együttműködő partnere a KulturKontakt Austria és a MUMOK (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig). A győztesnek arra is lesz lehetősége, hogy műveiből nemcsak hazájában, hanem 2011-ben a MUMOK-ban is rendezzen kiállítást. A nyertes művei a kiállítási katalógusban is megjelennek majd.
Kapcsolódó cikkeink