Kilenc hónapja nő a BMI

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 03. 11:27

A Beszerzési Menedzser Index szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke 57 ponton áll – közli a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság elemzését az origo.

polc2

A korábbi szeptemberekkel összevetve az idei érték magasabb a hosszú távú szeptemberi átlagnál (52,0) és az elmúlt három év átlagánál (53,3).

A foglalkoztatottságindex értéke 50 pont fölé került ebben a hónapban. Az idei év értékei eddig öt-négy arányban mutatnak növekedést és csökkenést.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke 57 ponton áll. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be – írja közleményében a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság.

A tapasztalt bővülési ütem az idei év legerősebbike, köszönhetően a nyáron sok helyen jelentkezett leállások végének is.

Kilencedik hónapja jelez bővülést az index. A 2016 szeptember havi index 5,3 százalékponttal magasabb az augusztusi (51,7) értéknél, és az elmúlt egy év legmagasabb értéke. Szeptember átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; a szeptembereké 52,0).

Az elmúlt három évben a szeptemberi átlag ezt felülmúló volt (53,3). Az idei érték a legmagasabb szeptemberi érték 1995 óta.

A termelési mennyiség indexe nőtt augusztusi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár kilencedik hónapja. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta nem volt magasabb az index értéke szeptemberben.

Az új rendelések indexe dinamikusan növekedett, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték a harmadik legmagasabb szeptemberi 1995 óta, felülmúlva az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A szeptemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem enyhének mondható, az érték még mindig 50,0 ponthoz közeli. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a tizedik legmagasabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, legutóbb épp idén júliusban haladta meg az 50,0 pontot.

A vásárolt készletek első hónapja bővülnek, viszonylag erős ütemben. Az idei szeptemberi indexérték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag feletti, és a második legnagyobb szeptemberi. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, idén pedig eddig négy ilyen hónap volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően szeptemberben emelkedésre utal, ebben az évben már ötödször. Az index értéke magasabb lett augusztushoz képest, és 50,0 pont fölé kerülve az ötödik legmagasabb szeptemberi adat 1995 óta. (origo)

Kapcsolódó cikkeink