Kijött az IMF előrejelzése: idén 2,5, jövőre 1,4% lehet a GDP-növekedés

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 07. 26. 13:37

Némileg lefelé módosította a globális növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap friss kiadványában. A World Economic Outlook legfrissebb kiadásából kiderül, hogy egyik nagy nyugati gazdaságban sem számít recesszióra az IMF, Oroszországban viszont az idei, kifejezetten mély gazdasági visszaesését jövőre is komoly GDP-esés követheti. A globális inflációs előrejelzését felfelé módosította a szervezet.

A fejlődő országokban komolyabb növekedést vár az IMF

A vártnak megfelelően lefelé módosította növekedési előrejelzését az IMF friss kiadványában. A Valutaalap arra számít, hogy a globális gazdaság idén 3,2%-kal fog növekedni, amit jövőre 2,9%-os növekedés követhet. Az idei növekedési előrejelzését 0,4, a jövő évit 0,7%-ponttal módosította lefelé az IMF, ugyanakkor recessziót egyáltalán nem vár a szervezet.

Az Egyesült Államok idén 2,3, jövőre 1%-kal nőhet szerintük, az eurózóna gazdasága 2,6 és 1,2%-os növekedést érhet el idén. Olaszország 3%-kal nőhet idén, jövőre 0,7%-kal, Spanyolország 4%-kal nőhet idén, jövőre 2%-kal. Még Németországban is 1,2%-os lehet idén a növekedés a Valutaalap szerint, holott a német ipari statisztikák már kifejezetten borúsak, a német gazdaság jelentős mértékben kiszolgáltatott a gázpiaci folyamatoknak.

A teljes cikk itt olvasható… 

 

 

Kapcsolódó cikkeink