Kijött a rendelet: így fognak kinézni a jövőben a rovarfehérje-tartalmú termékek

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 03. 07. 12:27

Az Európai Bizottság döntése alapján idén januártól már 4 rovarfaj jelenhet meg élelmiszer-összetevőként az EU-ban a boltok polcain. Az unió döntésére reagálva az Agrárminisztérium módosította az élelmiszerek jelölési rendeletét. Felkerült a kormány honlapjára az a rendelet, ami megváltoztatja a rovart tartalmazó élelmiszerekre vonatkozó előírásokat.

Főként színeznek velük, vagy egy bizonyos zselés állagot érnek el a rovarok használatával

Ezeket a rovarokat lehet jelenleg élelmiszerbe tenni az EU-ban

Jelenleg 6 rovar használatára van engedély az EU-ban és 8 további rovarfehérje vár elbírálásra az unió döntéshozói előtt. A hat engedélyezett rovar a következő: szárított Tenebrio molitor lárva (közönséges lisztbogár), fagyasztott, szárított és por formában lévő Locusta migratoria (keleti vándorsáska), közönséges lisztbogár fagyasztott, szárított és por formájában lévő lárvája (Tenebrio molitor lárva), fagyasztott, szárított és por formában lévő Acheta domesticus (házi tücsök), az Acheta domesticusból (házi tücsök) előállított zsírtalanított por, fagyasztott, pépesített, szárított és por formában lévő Alphitobius diaperinus-lárvák (alombogárlárvák).

Milyen élelmiszerbe tesznek rovart?

A rovar tartalmú élelmiszerek régóta jelen vannak a magyar és a nemzetközi piacokon is. A fent felsorolt rovarokat valamilyen formában felhasználják a szalámik, kolbászok, csokoládék, virslik, rágógumik és dekorcukrok gyártásakor is. Főként színeznek velük, vagy egy bizonyos zselés állagot érnek el a rovarok használatával.

Milyen előírások vonatkoznak az ilyen élelmiszerekre?

Mint minden összetevőt, az engedélyezett rovarokat is kötelező jelölni az élelmiszerek csomagolásán. Emellett kötelező allergén feliratokkal is ellátni a termékeket. A lisztbogár lárvát és az alombogár lárvát tartalmazó élelmiszerek csomagolásán például fel kell tüntetni, hogy az összetevő allergiás reakciókat válthat ki azoknál, akik allergiások a rákfélékre és az azokból készült termékekre, valamint a poratkákra. A házi tücsköt és a keleti vándorsáskát tartalmazó élelmiszerek jelölésén is fel kell tüntetni, hogy az összetevő allergiás reakciókat válthat ki azoknál, akik a rákfélékre és a puhatestűekre, valamint az azokból készült termékekre és az atkákra allergiások.

Mi fog változni a jelölésüket, elhelyezésüket illetően?

A kormány honlapjára felkerült rendelet értelmében külön polcon lesznek elhelyezve a rovart tartalmazó élelmiszerek. Az Agrárminisztérium szerint ugyanis fontos, hogy Magyarország megőrizze gasztronómiai hagyományait, és ne hagyja megváltoztatni étkezési szokásait, ezért kell megjelölni és külön polcon tárolni a rovarfehérjés élelmiszereket. Ami pedig a jelölést illeti, a rendelet szerint:

  • nem előrecsomagolt élelmiszer értékesítése esetén az eladás helyén, jól látható módon fel kell tüntetni, hogy az adott termék új élelmiszerként engedélyezett rovart vagy annak lárváját tartalmazza;
  • a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszerre legalább a termék nevéhez használt betűmérettel megegyező méretben fel kell tüntetni azt, hogy „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!”.

Az új szabályoknak nem megfelelő csomagolóeszközök és címkék három hónapig használhatók még fel, és az ilyen csomagolóeszközzel vagy címkével ellátott termékek legfeljebb további három hónapig tarthatók forgalomban.

 

Kapcsolódó cikkeink