Kihirdették a VinAgora Nemzetközi Borverseny díjait

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 24. 11:27

Két nagyaranyat, 95 aranyérmet és 57 ezüstérmet ítélt oda a különdíjak mellett a 2016-os VinAgora Nemzetközi Borverseny zsűrije idén; a díjakat a szombati VinAgora Borgálán adták át a budapesti Boscolo Konferencia Központban.

vorosbor

Az idei VinAgora borversenyre 505 nevezés érkezett 14 országból. Többi között Ausztrália, Brazília, Libanon, Horvátország, Izrael, Románia, Spanyolország és Uruguay szerepelt a nevező országok sorában – közölték a szervezők az MTI-vel.

Az 54 hazai és külföldi szakemberből álló zsűri június 10. és 13. között Balatonfüreden bírálta el a borokat. A bírálók nagyon sok érmet oszthattak volna ki, de a szabályzat szerinti 30 százalékos éremkorlát miatt idén is meg kellett emelni a ponthatárokat. Sok bor magas pontszámot ért el, ezúttal mégsem kaphatott érmet – hangsúlyozza a közlemény.

Nagyaranyérmet nyert a szekszárdi Mészáros Borház 2012-es Grand Antiqua Cuvée-je és a tokaji Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet 2013-as Nyúlászó Szamorodnija.

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elérő aranyérmes bor különdíjban részesül. Idén ezt az elismerést Csehországból a Bohemia Sekt 2012-es Chateau Radyne extra brut pezsgője, Romániából az Sc Cotnari SA 2015-ös Grasa de Cotnarija, Uruguayból pedig a Vinos Finos H. Stagnari 2012-es Tannat Viejója érdemelte ki.

Az idei hét legjobb fajtabor a Kővilla Válogatás Cabernet Sauvignon 2012, Csányi Pincészet (Villány); a Primarius 2012 Merlot, Takler Borbirtok (Szekszárd); a MáMÓR Móri Chardonnay 2015, Geszler Családi Pincészet; a Mesés 2013 Furmint, Bodrog Borműhely (Tokaj-Hegyalja); a Bács-hegy Badacsonyi Olaszrizling Selection 2013, Borbély Családi Pincészet; az Egri Kékfrankos Grand Selection 2011, Juhász Testvérek Pincészete, valamint a Ranolder Vörös 2009 Cabernet franc, Jásdi Pince (Csopak).

Champion-díjat nyert az Sc Cotnari SA 2015-ös Blanc Cotnarija és Grasa De Cotnarija, a Kősziklás Borászat 2015-ös Neszmélyi Pinot noir rozéja, az ausztráliai Wakefield/Taylors Wines 2014-es Jaraman Shiraza, a Bohemia Sekt 2015-ös Prestige Chardonnay Brut pezsgője, a keszthelyi Bezerics Borház 2015-ös Kései Szüretelésű Cserszegi Fűszerese, valamint a Tolcsva-Bor Kft. – Sajgó Pincészet 2013-as Tokaji 6 puttonyos Aszúja.

A legeredményesebb családi pincészet a szekszárdi Fritz Pincészet lett, míg a bírálóbizottság által a legegységesebb pontozással odaítélt aranyéremért járó különdíjat a Törley Pezsgőpincészet Hungaria Irsai Olivér Doux-ja érdemelte ki. A borverseny felfedezettjének az egri Petrény Pincészetet választották, a legeredményesebb fiatal borász díját pedig Laczkó Gábornak (Törley Pezsgőpincészet) ítélték oda.

A borkedvelő közönség a díjátadót követően a VinAgora Borgálán idén is megismerheti a részletes eredményeket, végigkóstolhatja a borversenyre nevezett összes – több mint 500 féle – bort, és akár egy interaktív borszakmai játékban is részt vehet. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink