Kifogásolt tejtermékek

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 27. 00:00

Visszahívják a celldömölki telephelyű Friss Élelmiszer Kft. október 21-ig előállított és kereskedelmi forgalomba került összes tejtermékét, mert nem felelnek meg az előírt összetételnek – közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.

A közlemény szerint az intézkedés a következő termékeket érinti: Kemenesi magas hőmérsékleten hőkezelt homogénezett félzsíros (2,8 százalékos) és zsírszegény (1,5 százalékos) tej, Kemenesi és Őrségi 20 százalékos tejfölök, valamint Kemenesi 3 százalékos kefir és natúr joghurt. Ez lefedi a Kft. teljes termékkörét, mivel a vizsgálatok lezárásáig kérdéses, hogy mely termékek esnek minőségi kifogás alá.
A visszahívás oka, hogy a termékek nem felelnek meg a jogszabályokban és a Magyar Élelmiszerkönyvben rögzített megnevezésekhez – tej, tejföl, kefir, joghurt – kapcsolódó összetételnek, mivel azok növényi zsírt tartalmaznak a tejzsír helyett. Hamisítás gyanúja miatt az ügyben már folyamatban van a hatósági eljárás – áll a közleményben.
A Friss Élelmiszer Kft. egyik tulajdonosa arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a próbagyártás során emberi mulasztás következményeként hibás termékek kerültek kereskedelmi forgalomba. Kiemelte: saját hatáskörben intézkedtek a termékek haladéktalan visszahívásáról, és az üzemben a gyártás teljes szortimentben továbbra is zavartalanul működik – közli a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink