Kiemelt beruházás a szolnoki citromsavgyár

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 10. 29. 11:12

Kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították a BBCA Szolnok Biokémia Zrt Szolnokon épülő citromsav-előállító üzemének beruházásával összefüggő engedélyezési eljárásait.

A BBCA Szolnok Biokémia Zrt. Szolnokon épülő citromsav-előállító üzemének beruházásával összefüggő engedélyezési eljárásait a kormány kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította – gyorsított ügyintézéssel, a hatósági engedélyek soron kívüli megszerzésével segítve az új munkahelyek gyors létrehozását – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A minisztérium emlékeztet: Magyarországon csak azok a befektetők kaphatnak kormányzati támogatást, amelyek hosszú távra terveznek, mivel a kormány csak olyan beruházásokat preferál, amelyeknél a kedvezmények új munkahelyekkel, vagy az adóbevétel növekedése formájában belátható időn belül megtérül az állam számára is. A hatósági engedélyezési eljárások egyszerűsítésével és gyorsításával csökkennek a beruházás adminisztratív terhei, a gyorsított ügyintézés erősíti a közigazgatás szolgáltatási jellegét, amely ösztönzőleg hat a magyarországi befektetések növekedésére – áll a kommünikében.

A minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy a projekt maradéktalanul megfelel a kormány támogatásfilozófiai elveinek: a beruházás eredményeként közvetlenül 441 új munkahely létesül, míg közvetett munkahelyteremtő képességét körülbelül 350 főre becsülik. Véleményük szerint a magyar hozzáadott értékre és a magas export hányadra való tekintettel a gyors megtérülés biztosított.

“A projekt a 2010. júliusi magyar-kínai kormányfői találkozó keretében aláírt megállapodásban előirányzott beruházások egyike. Megvalósításával a beruházó egy évi 60.000 tonna kapacitású citromsav-előállító üzemet kíván létesíteni a Szolnoki Ipari Parkban, közel 28,5 milliárd forint értékben” – zárul a közlemény. (Népszabadság Online)

Kapcsolódó cikkeink