Kiemelt partnerek leszünk a Plovdivi Nemzetközi Vásáron

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 09. 21. 00:03

Idén a válság ellenére a tavalyinál csaknem kétszer több, 60 magyar kiállító cég jelenik meg a Plovdivi Nemzetközi Vásáron. Magyarország a szeptember végén kezdődő kiállításon kiemelt partnerországi státust kapott.

A kiállítás iránti magyar érdeklődés jól tükrözi Bulgária és Magyarország gazdasági kapcsolatainak ugrásszerű fejlődését, az áruforgalom a két ország között az elmúlt négy évben 214 százalékkal nőtt.
Bulgáriában több mint 250 bolgár-magyar vegyes vállalat működik, a magyar működő tőke értéke eléri az 1,158 milliárd eurót, mellyel a 9. helyet foglaljuk el a külföldi befektetők sorában.
A legfontosabb magyar exportcikk a hús és húskészítmény, gabona és gabonakészítmény, kávé, tea, kakaó, fűszer, gyógyszer, gyógyszerészeti termék, illóolaj és rezonid, illatanyag, műanyag-alapanyag, parafa- és fatermék, papír, karton, egyéb fémtermék, speciális szakipari gép, általános rendeltetésű ipari gép, irodagép, és gépi adatfeldolgozó berendezés, híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék, villamos gép, közúti jármű.
Az importban jelentős tételt képvisel a gabona és gabonakészítmény, egyéb táplálkozásra alkalmas termék, fémtartalmú ércek és fémhulladék, vegyi áru és hasonló termék, papír, karton, vas és acél, színesfém, ruházati cikk és öltözék kiegészítő, villamos gép, készülék és műszer – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink