Kiemelkedő sikerrel zárult a Budapesten megrendezett CCMAS 42. ülése
Június 13-16. között tartotta 42. szakmai ülését Budapesten a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága (CCMAS). A szakmai találkozón az eddig kidolgozott munkaanyagok döntő részét lezárták, majd újabb területek feldolgozását jelölték ki feladatként. A szakbizottság elnöki feladatait 2018 óta dr. Nagy Attila, a Nébih Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratóriumának (ÉLI) igazgatója látja el.

(Fotó: Nébih)
A koronavírus világjárvány miatt négy év után találkozhattak ismét személyesen a szakbizottság tagjai. A budapesti megbeszéléseken közel 50 ország, 10 nemzetközi szervezet több mint 150 szakértője vett részt – köztük hét delegált a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) által finanszírozott projekt keretében, ugyanis a NAÜ az élelmezésbiztonság előmozdításáért a vizsgálati módszerek fejlesztését és terjesztését is fontos feladatának tekinti. Dr. Nagy Attila (Nébih ÉLI) elnök munkáját alelnökként az Állatorvostudományi Egyetem Digitális Élelmiszerlánc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézetének munkatársa, dr. Farkas Zsuzsa segítette. A plenáris ülésszakaszt dr. Nobilis Márton Élelmiszeriparért és Kereskedelempolitikáért Felelős Államtitkár és Nabil Gangi, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodájának képviselője személyesen nyitották meg. Az ülést élőben sugározták, így a WHO regionális irodavezetőségének, valamint a Codex Alimentarius Főbizottság elnökének is lehetősége nyílt arra, hogy eredményes munkát kívánjon a szakbizottság tagjainak.
Az egyhetes konferencia alatt a bizottság tagjai többéves kidolgozás során elkészült szakmai anyagokat vitattak meg
Szinte kivétel nélkül minden munkadokumentumot jóváhagytak a június 20-án virtuálisan megrendezett jelentés elfogadáson. Ennek köszönhetően a Főbizottság őszi ülését követően elfogadhatják a mérési bizonytalanságról szóló útmutatót, a mintavételi szabályokat összefoglaló dokumentumot, a jelenleg használt módszergyűjteményben frissíthetik a feldolgozott gyümölcsök és zöldségek, illetve a zsírok-olajok területén használt szabványokat és mérési módszereket. A sikeres konferenciát követően a szakbizottság új témákat határozott meg, amelyek feldolgozásával a testület tagjai az év során elektronikus munkacsoportokban foglalkoznak majd, végül pedig az eredményeket 2024 májusában egy szakmai ülésen fogják bemutatni.
A delegáltak döntésének értelmében a bizottság a jövőben – többek között – az alábbi területeken folytatja munkáját
• gyümölcslevek, halak, halászati termékek módszereinek áttekintése
• nitrit és nitrát teljesítménykritériumok meghatározása
• a mintavételt segítő applikáció fejlesztése
• az allergének esetén a megfelelő analitikai módszerek kiválasztásának elősegítése
Nébih
Kapcsolódó cikkeink
Szántóföldi szenázsról és zöldtakarmányról szóló bemutató zajlott Tordason
2025 áprilisában a Nébih Szenázs és Zöldtakarmány bemutatót rendezett Tordason.…
Tovább olvasom >A Nébih a napraforgó gazdaságilag legfontosabb kórokozóiról nyújtott áttekintést
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) május elején kórtani bemutatót tartott…
Tovább olvasom >„Falatnyi történetek: Mesék maradék nélkül” – meseíró pályázatot hirdetett a Nébih
Első alkalommal hirdette meg országos meseíró pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megjelent az FMCG-piac 2024. évi kereskedelmi toplistája
Maradt minden a régiben: Lidl, SPAR, Tesco a dobogósok sorrendje!…
Tovább olvasom >Új dinamikák a drogériapiacon: a dm vezet, a Müller megelőzte a Rossmannt
A hazai drogérialáncok élmezőnyében komoly átrendeződés zajlott le 2024-ben: a…
Tovább olvasom >Növelte piaci részesedését és árbevételét 2024-ben a Praktiker
A kihívásokkal teli környezetben is pozitív eredménnyel és piaci részesedésének…
Tovább olvasom >