Kiemelkedő sikerrel zárult a Budapesten megrendezett CCMAS 42. ülése
Június 13-16. között tartotta 42. szakmai ülését Budapesten a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága (CCMAS). A szakmai találkozón az eddig kidolgozott munkaanyagok döntő részét lezárták, majd újabb területek feldolgozását jelölték ki feladatként. A szakbizottság elnöki feladatait 2018 óta dr. Nagy Attila, a Nébih Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratóriumának (ÉLI) igazgatója látja el.
A koronavírus világjárvány miatt négy év után találkozhattak ismét személyesen a szakbizottság tagjai. A budapesti megbeszéléseken közel 50 ország, 10 nemzetközi szervezet több mint 150 szakértője vett részt – köztük hét delegált a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) által finanszírozott projekt keretében, ugyanis a NAÜ az élelmezésbiztonság előmozdításáért a vizsgálati módszerek fejlesztését és terjesztését is fontos feladatának tekinti. Dr. Nagy Attila (Nébih ÉLI) elnök munkáját alelnökként az Állatorvostudományi Egyetem Digitális Élelmiszerlánc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézetének munkatársa, dr. Farkas Zsuzsa segítette. A plenáris ülésszakaszt dr. Nobilis Márton Élelmiszeriparért és Kereskedelempolitikáért Felelős Államtitkár és Nabil Gangi, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodájának képviselője személyesen nyitották meg. Az ülést élőben sugározták, így a WHO regionális irodavezetőségének, valamint a Codex Alimentarius Főbizottság elnökének is lehetősége nyílt arra, hogy eredményes munkát kívánjon a szakbizottság tagjainak.
Az egyhetes konferencia alatt a bizottság tagjai többéves kidolgozás során elkészült szakmai anyagokat vitattak meg
Szinte kivétel nélkül minden munkadokumentumot jóváhagytak a június 20-án virtuálisan megrendezett jelentés elfogadáson. Ennek köszönhetően a Főbizottság őszi ülését követően elfogadhatják a mérési bizonytalanságról szóló útmutatót, a mintavételi szabályokat összefoglaló dokumentumot, a jelenleg használt módszergyűjteményben frissíthetik a feldolgozott gyümölcsök és zöldségek, illetve a zsírok-olajok területén használt szabványokat és mérési módszereket. A sikeres konferenciát követően a szakbizottság új témákat határozott meg, amelyek feldolgozásával a testület tagjai az év során elektronikus munkacsoportokban foglalkoznak majd, végül pedig az eredményeket 2024 májusában egy szakmai ülésen fogják bemutatni.
A delegáltak döntésének értelmében a bizottság a jövőben – többek között – az alábbi területeken folytatja munkáját
• gyümölcslevek, halak, halászati termékek módszereinek áttekintése
• nitrit és nitrát teljesítménykritériumok meghatározása
• a mintavételt segítő applikáció fejlesztése
• az allergének esetén a megfelelő analitikai módszerek kiválasztásának elősegítése
Nébih
Kapcsolódó cikkeink
Tesztelték az idei kókuszos szaloncukrokat: íme a legjobbak
A Szupermenta idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, ennek alkalmából a…
Tovább olvasom >Így lehet pazarlásmentes a karácsony
Közelednek az ünnepek, ezzel pedig az év legnagyobb sütés-főzési szezonja,…
Tovább olvasom >Új helyszínen várja az érdeklődőket a Nébih Farm
Decembertől megnyitotta kapuját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megújult Nébih Farm,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >