Kik azok a sörkoptatók?
A középkorban, főként Németországban igen elterjedt a következő sörminőség-ellenőrzési módszer: A városi sörbírálók – avagy sörkoptatók – először meglocsoltak egy padot azzal a sörrel, amelyet épp ellenőriztek, majd meghatározott időre ráültek szoros bőrnadrágjukban. Csupán annyi volt a feladatuk, hogy ülve maradjanak. Közben persze ehettek-ihattak kedvükre. Amikor a megszabott idő letelt, egyikük intésére egyszerre felálltak. A sör akkor volt megfelelő, ha a nadrágjuk erősen odatapadt a padhoz. A leírások szerint nem volt ritka, hogy fel is emelték azt.
Ha ez nem így történt, a kocsmárosnak le kellett szállítania a sör árát. Ennek betartását egy városházi szolga ellenőrizte, aki mindaddig a kocsmában maradt, amíg a leértékelt sört ki nem árusították.
Kapcsolódó cikkeink
NGM: a német gazdasági recesszió visszahúzza a magyar ipar teljesítményét
A német gazdasági recesszió visszahúzza a magyar ipar teljesítményét –…
Tovább olvasom >Rekordalacsony szinten a fenntarthatósági index Németországban
Az NIQ fenntarthatósági indexe 2025 januárjában rekordmélységbe, 91,3 pontra csökkent…
Tovább olvasom >Itt az első cukor- és alkoholmentes cider
Az elsőként Németországban debütáló Somersby Zero a Carlsberg szerint az…
Tovább olvasom >További cikkeink
A nyár a Balatoné
Az idei nyáron a teljes magyarországi vendégéjszakák majdnem harmadát a…
Tovább olvasom >A Starbucks újra személyes üzeneteket tesz a kávéspoharakra
A Starbucks új vezérigazgatója, Brian Niccol irányításával visszatér ahhoz a…
Tovább olvasom >Új Guinness rekord: 112 méteres Dobos-torta készült!
Guiness rekordot döntöttek a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Dobos C.…
Tovább olvasom >