Kik azok a sörkoptatók?
A középkorban, főként Németországban igen elterjedt a következő sörminőség-ellenőrzési módszer: A városi sörbírálók – avagy sörkoptatók – először meglocsoltak egy padot azzal a sörrel, amelyet épp ellenőriztek, majd meghatározott időre ráültek szoros bőrnadrágjukban. Csupán annyi volt a feladatuk, hogy ülve maradjanak. Közben persze ehettek-ihattak kedvükre. Amikor a megszabott idő letelt, egyikük intésére egyszerre felálltak. A sör akkor volt megfelelő, ha a nadrágjuk erősen odatapadt a padhoz. A leírások szerint nem volt ritka, hogy fel is emelték azt.
Ha ez nem így történt, a kocsmárosnak le kellett szállítania a sör árát. Ennek betartását egy városházi szolga ellenőrizte, aki mindaddig a kocsmában maradt, amíg a leértékelt sört ki nem árusították.
Kapcsolódó cikkeink
Az élelmiszerárak gyorsuló ütemben emelkedtek Németországban
Lassult a németországi infláció júniusban a szövetségi statisztikai hivatal, a…
Tovább olvasom >Zamárdi saját söre is debütált a Balaton Beer Weekenden
Péntek délutántól vasárnap éjjelig 40-féle sörkülönlegességet kóstolhattak a vendégek a…
Tovább olvasom >Két év után először nőtt az e-kereskedelem Németországban
Az iparági szövetség szerint a német online kiskereskedelemben két év…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntartható vendéglátás Magyarországon: a 2024-es év úttörői
Magyarországon a fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb kihívása, különösen az éttermi…
Tovább olvasom >Trendekbe fagylalva
Ami hosszú időn keresztül csak egy jeges nyalánkság volt, abból a…
Tovább olvasom >