Kik azok a sörkoptatók?
A középkorban, főként Németországban igen elterjedt a következő sörminőség-ellenőrzési módszer: A városi sörbírálók – avagy sörkoptatók – először meglocsoltak egy padot azzal a sörrel, amelyet épp ellenőriztek, majd meghatározott időre ráültek szoros bőrnadrágjukban. Csupán annyi volt a feladatuk, hogy ülve maradjanak. Közben persze ehettek-ihattak kedvükre. Amikor a megszabott idő letelt, egyikük intésére egyszerre felálltak. A sör akkor volt megfelelő, ha a nadrágjuk erősen odatapadt a padhoz. A leírások szerint nem volt ritka, hogy fel is emelték azt.
Ha ez nem így történt, a kocsmárosnak le kellett szállítania a sör árát. Ennek betartását egy városházi szolga ellenőrizte, aki mindaddig a kocsmában maradt, amíg a leértékelt sört ki nem árusították.
Kapcsolódó cikkeink
Digitális betétdíj-kupont vezet be a Lidl Németországban
2025. augusztus 4-től a Lidl valamennyi németországi üzletében digitális betétdíj-kupont…
Tovább olvasom >A kisüzemi sörfőzdék a sörkultúra megújításának motorjai
Értékközpontú alternatívát kínálnak a kisüzemi sörfőzdék a nagyipari termelés mellett,…
Tovább olvasom >Lakásépítést szorgalmaz a német építésügyi miniszter az élelmiszerüzletek fölé
Verena Hubertz német építésügyi miniszter arra ösztönözné a nagy kiskereskedelmi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Váratlan páros: Magyar nagymama tanította rétest nyújtani a spanyol sztárséfet
Folytatódott Dani García gasztronómiai kalandozása Magyarországon. A Bibo Budapest étlapjára…
Tovább olvasom >14 év alattiak kizárva: új szabályok a budapesti gyógyfürdőkben
Újabb korlátozás lép életbe a fővárosi fürdőkben: a Rudas és…
Tovább olvasom >Így mulat egy kínai úr! – A nap videója
Ha létezik a tenger gyümölcseinek szánt paradicsom, akkor ezek az…
Tovább olvasom >