Ki a király?

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 05. 21. 08:00

Nem sikerült megismételni a Lou Lou és a Café kör 2007-ben elért szép sikerét a Restaurant című brit vendéglátó-ipari szaklap hetedik alkalommal megtartott, A világ 50 legjobb étterme választásán. 2008-ban sajnos nem került magyar étterem – a szavazáskor ugyancsak rendszeresen közzétett – második ötvenbe. Pedig szavazói körének kelet-európai elitklubját idén is a Magyarországon élő Bianca Otero állította össze, és közöttük majdnem akkora volt a magyar voksolók aránya, mint tavaly.
A legjobb étterem, tavalyi elsőségét megismételve, ismét a spanyol El Bulli. Második az angol Fat Duck, a harmadik pedig Pierre Gagnaire párizsi étterme. Az El Bulli egyébként 2002 óta negyedszer lett első, kétszer második, egyszer harmadik helyezést gyűjtött be. Azaz, hogy a címben feltett kérdésre válaszoljunk: Ferran Adriát újrakoronázták!
A 2003-ban és 2004-ben a toplistát vezető amerikai French Laundry visszaesett az ötödik helyre, de a tulajdonos-séf, Thomas Keller vigasztalódhat azzal, hogy második étterme, a New York-i Per Se a hatodik. Pikáns érdekesség, hogy a francia „szakácspápa”, Paul Bocuse étterme kikerült a top 50-ből. A megkérdezett séfek szavazatait alapul véve a hetedikről a negyedik helyre előrelépett spanyol Mugaritz az elmúlt év legjobbja.
A legjobb 50 étterem közé egyébként 11 francia, 8 amerikai, 7 spanyol, 6 angol és 5 olasz ház került.

Kapcsolódó cikkeink