K&H: több éves csúcson a kkv-k beruházási szándéka

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 11. 27. 11:15

Három és fél éves csúcson van a vállalkozások beruházási hajlandósága, jelenleg a cégvezetők 62%-a tervez valamilyen fejlesztést. A középvállalkozásoknál még ennél is jobb az arány, ugyanis 91%-uk tervez beruházni – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás adataiból. A célokat tekintve a gépek, berendezések korszerűsítése áll az élen, de ingatlan-beruházásokban is egyre többen gondolkodnak.

Az év eleji alacsony arányt követően folyamatosan javul a hazai kkv-k beruházási kedve. „Jelenleg 10-ből 6 cég gondolja úgy, hogy valamilyen fejlesztésbe kezd a következő egy év során. Ez jelentős előrelépés az egy évvel ezelőtti értékhez képest, amikor 10-ből 5 cég vélekedett így. A javulás mindenképpen örvendetes, hiszen három és fél éve nem volt ilyen magas a beruházási szándék. A fogyasztás dinamikus bővülése és a folyamatosan megjelenő uniós pályázatok pedig hozzájárulhatnak a fejlesztések szinten maradásához vagy akár további emelkedéséhez is. Nemrég jelent meg például a kkv-k eszköz- és szoftverbeszerzésre irányuló 17 milliárd forintos keretösszegű pályázat” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

drámaian megugrottak az ingatlanberuházások
A következő egy év beruházásait elsősorban a gépek, berendezések (34%) és az informatikai fejlesztések (33%) pörgethetik fel. A gépjárműpark korszerűsítése (26%) stabilan tartja harmadik helyét, de egyre többen készülnek ingatlan beruházásokra is. Az ebben gondolkodó cégek aránya év elejéhez képest közel négyszeresére nőtt (19%). Úgy tűnik tehát, hogy még jobban felpöröghet az építőipar.

a középvállalkozások rendkívüli beruházási lázban égnek
A középvállalkozások körében igazi beruházási boom várható, ugyanis 73%-ról 91%-ra ugrott fejlesztési szándékuk. Ez azt jelenti, hogy 10-ből 9 cég tervez valamilyen fejlesztést. A kisvállalkozásoknál is nőtt a beruházási hajlandóság, 53%-ról 66%-ra, miközben a mikrovállalkozások ennél visszafogottabban terveznek, 57%-ról 54%-ra mérséklődött a fejlesztési kedvük.
A különböző ágazatok közül az ipari, építőipari cégek az átlagnál magasabb arányban készülnek fejleszteni (71%), miközben a többi szektor közel azonos mértékben terveznek beruházást. A szolgáltató szektorban ez az arány 60%, a kereskedelemben 58%, a mezőgazdaságban pedig 57%. „A KSH legutóbbi adata szerint szeptemberben az építőipari termelés volumene 23,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbi értéket. Az építőipar tehát dinamikusan növekszik, és a felmérésünk szerint a folytatás is kedvező lehet” – mondta el a szakértő.

Kapcsolódó cikkeink