K&H: növekedésre számítanak az agrárvállalatok

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 02. 24. 11:40

Növekedésre számít az agrárvállalatok többsége, beruházási szándékuk is erősebb, mint a nem mezőgazdasággal foglalkozó cégeké, de számítanak arra, hogy számos kihívással kell szembenézniük a következő években – derül ki a K&H agrárkutatásából.

buza

A bank pénteki közleményében ismerteti: felmérésük szerint az agrárszektor 65 százaléka a jelenlegi növekedési ütem stabilizálódására számít a következő 1-2 évben, fellendülést minden negyedik, visszaesést pedig minden tizedik cég vár. Hároméves távlatban derűlátóbbak a vállalatok: 45 százalékuk várja a mostani gazdasági teljesítmény folytatódását, 42 százalékuk viszont erőteljes növekedésre számít.
A felmérésből az derül ki, hogy a kormányzati intézkedések kapcsán kevésbé bizakodóak az érintettek: a gazdaságpolitika 72 százalékuk szerint nem változtat az agrárcégek helyzetén, 19 százalék szerint pedig kedvezőtlenül hat rá. Kedvezőbb viszont a közterhek megítélése: minden ötödik agrárvállalat csökkenő adókra és járulékokra számít az idén, ami a K&H szerint a felméréskor bejelentett adóváltozásoknak köszönhető.
A kutatás során minden második agrárcég azt jelezte, hogy tervez valamilyen fejlesztést a következő egy év során, miközben a nem mezőgazdasági vállalatoknál ez az arány 38 százalék. Az agrárium 24 százaléka növelni kívánja a beruházásokra fordítandó kiadásokat, főleg technológiafejlesztésre (28 százalék), kapacitásbővítésre (18 százalék) és értékesítés fejlesztésére (13 százalék) költenének.
A közleményben kiemelik, hogy a 2020 utáni uniós ciklus támogatásai jelenleg még bizonytalanok, de a termeléshez kötött agrártámogatások és a zöldítés feltételeinek idei módosításai is kihívást jelentenek az ágazat számára.
A K&H 26 százalékos piaci részesedésével az agrárium vezető bankja Magyarországon, ezért hagyományosan kiemelt területnek tekinti a mezőgazdasági szektort – áll a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink